Som det idag ser ut går vi mot ett kraftigt förändrat klimat vilket vi i en annan artikel benämnt Frankfurtklimat. Klimatförändringen ifråga gör att det uppkommer mögel och rötskador på vind beroende på den höga belastningen av fukt utifrån samt i vissa fall även nerifrån bostadsytorna.
För de hus som redan har ett fungerande och i stort sett felfritt yttertak kan man åtgärda problemen genom installation av s.k. vindsavfuktare. Vid nybyggnation eller större renovering samt total omläggning av yttertaket finns idag en bra lösning där man genom yttre läggning av isolering konverterar den äldre typen av kallvind till klimatvind.
Begreppet klimatvind innebär att man genom läggning av cellplast under takpannor och läkt motverkar att yttertakets undersida under kalla nätter och årstider blir en köldbrygga. Därmed undviks kondens och så förhöjd relativ fuktighet att mögel lätt kan uppstå. Klimatet på vinden blir varmare och torrare än utan denna typen av isolering.
Enligt Boverkets direktiv kommer vid nybyggnation i framtiden krävas rejäla tjocklekar av isolering i vindskonstruktionen. Att enbart lägga isolering s.k. tilläggsisolering emot vindsbjälklaget är visserligen en lösning på problemet med värmeförlust men förvärrar direkt vindsklimatet till det sämre i och med att yttertaket fortfarande tillåts kylas ner mot den kallare rymden.
En klimatvind och systemet med isolering som där används klassar vi som en passiv avfuktare då det inte krävs någon direkt tillförd energi för att hålla ett torrare klimat. Nackdelen med passiv avfuktning är att man inte har till 100% garanterad säkerhet emot mögel. Ligger huset mycket utsatt för väder och vind kan det krävas att man som komplement installerar avfuktare. Avfuktaren kommer inte att behöva vara så mycket i drift då klimatvinden delvis sänker fuktlasten, likt ovan beskrivet. Under sommaren är det viktigt att ventilera en klimatvind för att föra ut ev. tillskott av fukt från boendeytan. Denna fukt kan annars komma att bli ett problem då vinden genom cellplastens försorg inte tillåts att i så stor utsträckning värmas upp och torkas ur genom instrålning av solenergi. Ytterligare problem kan uppstå under mycket fuktiga somrar då uteluften under längre perioder håller hög luftfuktighet. Här kan med fördel komplettering ske med fuktstyrd ventilation som står för forcerande ventilation då uteklimatet tillåter detta.
Extern länk
– Thermisol om Klimatvind (pdf-fil webbroschyr)
Uppdaterad 2019-05-30
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst
2 reaktioner på ”Vind – Isolering av yttertak till klimatvind”
Hej och tack för en mycket bra och informativ sida! Jag undrar hur ni ser på att lägga all isolering av vinden på utsidan av råsponten om man ändå ska byta yttertak? Alltså att vid renovering ta bort isolering från vindsbjälklaget och istället isolera tjockt på ovansidan av råsponten, eventuellt med 1/3 av isoleringen på insidan. Det borde väl vara ännu bättre ur fuktsynpunkt än klimatvind enligt ovan?
Hej
Det du beskriver är skapandet av en klimatvind. Att fuktsäkra en vind gör man bäst genom att täta vinden och installera en sorptionsavfuktare, så har man löst framtida problem med fukt på vinden.
Kommentarer är stängda.