Sök

SolarVenti Luftsolfångare

4.5
(2)

Luftsolfångare SolarVenti

Med sin integrerade solcell är SolarVenti en estetiskt tilltalande luftsolfångare. SolarVenti är väl balanserad mellan estetik och att bibehålla hög verkningsgrad. Luftsolfångaren kräver ingen tillsatt el-energi, utan drivs enbart av solen.

Fem olika storlekar finns anpassade för utrymmen från några få m2 upp till 120m2. Passar bra till: Bostaden, sommarbostad, mindre krypgrund, källare, garage, mindre vind, husvagn, båt etc.

Så här fungerar SolarVenti Luftsolfångare

Så här fungerar SolarVenti

Solens instrålning mot jorden motsvarar ca. 1.000W per m2. Stora delar av denna instrålning fångar SolarVenti genom sitt snillrika patenterade system. Solens värmestrålning går igenom polykarbonatskivan för att nå solcellen samt den värmeabsorberande svarta filten. Solcellen aktiverar en fläkt som i sin tur drar luft genom bakstycket av perforerad aluminiumplåt. Luften fortsätter genom den svarta specialfilten, värms upp och blåses in i utrymmet där man valt att montera SolarVenti.

Genom att utomhusluften håller låg relativ fuktighet när solen skiner dras torrare, varm luft in i utrymmet vilket värms upp. Vid en uppvärmning på 3°C. sjunker den relativa fuktigheten 15%, t.ex. från skadliga 75% till 60%. Ytterligare temperatur- höjning av utrymmet innebär ännu lägre relativ fuktighet. Detta faktum gör att energislukande avfuktare, element och torrbollar ofta inte behövs. Luftströmmen från SolarVenti Luftsolfångare för termiskt med sig fukt och dålig lukt ut ur utrymmet.

Den minsta storleken av (SV3) värmer vid full solinstrålning upp den inströmmande luften med 10-15°C. Uppvärmningskapaciteten ökar med de större storlekarna.

Eftersom SolarVenti avfuktar så vinner man sekundärt en avsevärd energibesparing. Detta kommer sig av att mineralull (även annat byggmaterial) som är fuktig får ett sämre isolervärde än torrare mineralull, upp till 30 % och mer av isolervärdet kan i fuktig mineralull försvinna. Samtidigt går det åt energi att avfukta när man värmer upp t.ex. en sommarstuga. Denna avfuktning har redan SolarVenti klarat av. En kund i Växjö minskade uppvärmningstiden i sin sommarstuga med över 7 timmar efter installation av SolarVenti.
Exempel finns på ännu större besparing.

SolarVenti SV2 “Diamant” SlimLine

SolarVenti Diamantformad

Här ses SolarVentis minsta modell kallad Diamant. Denna modell passar utmärkt till mindre utrymmen såsom båten, husvagnen, växthuset etc. Anpassad för utrymmen upp till 20m2.

Mindre storlekar av SolarVenti kan användas för att på ett energisparande sätt komplettera ventilationen i året-runt-bostaden.

SolarVenti SV3 “Mini” SlimLine

SolarVenti SV3

Här ses SolarVenti 3 med svartlackerad ram. Anpassad för utrymmen upp till 25m2. Värmer inkommande luft ca. 15°C

SolarVenti vädrar ut fukt, lukt och radon, samtidigt som ett värmetillskott ges.

Monteringen av SolarVenti är enkel.

SolarVenti SV7 “Medium” SlimLine

SolarVenti SV7

Här ses SV7 med vitlackerad ram. Anpassad för utrymmen upp till 40m2. Värmer inkommande luft ca. 15°C.

Det går att montera SolarVenti högre upp på gaveln och dra “flexrör” i vindsutrymmet, för att montera utblåsventilen i innertaket.

SolarVenti SV14 “Maxi”

SolarVenti SV14

Här ses SV14 med svartlackerad ram. Anpassad för utrymmen upp till 70m2. Värmer inkommande luft ca. 30°C Aidt har löst takmonteringen av SolarVenti på ett enkelt sätt. Monteringsbeskrivningen är mycket utförlig. Se takmontage-kit på bilden längst ner på sidan. Kan med fördel också monteras på vägg.

SolarVenti SV30

SolarVenti SV30

Här ses SV30 med svartlackerad ram. Anpassad för utrymmen upp till 120m2. Värmer inkommande luft ca. 40°C.

SV30 är utrustad med rumstermostat för högsta möjliga inomhuskomfort. Kan med fördel också monteras på vägg.

SolarVenti för avfuktning och ventilation av krypgrund

Vi har skrivit lite kring de risker som finns under sidan krypgrund – luftsolfångare.

Uppdaterad 2019-07-19

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.5 / 5. Antal röstande 2

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”SolarVenti Luftsolfångare”

  1. Johan Pettersson

    Hej på er. Vi har en lillstuga på gården med krypgrund där jag har isolerat marken med 100 mm cellplast och överst en 0,20 plastfolie. I bjälklaget har vi endast 45 mm träullsisolering. Vi funderar på en solarventi till krypgrunden på ca 40 m2 och höjd mellan 500-700 mm. Säljer ni sånna? Pris? Tack på förhand.

    1. Ljungby Fuktkontroll

      Hej Johan,

      Vi vågar inte rekommendera luftsolfångare till krypgrund eftersom det inte blir en säker lösning. En luftsolfångare kan inte fungera som avfuktare i utrymmen som ej kan hålla högre temperatur. När man med luftsolfångaren blåser in varm fuktbärande luft i en svalare krypgrund eller torpargrund med köldbryggor, då ökar den relativa fuktigheten i luft och mot ytor. I värsta fall uppstår kondens. Luftsolfångare eller solventilator som det också kallas, fungerar inte heller under nätter eller då det är mulet. Kort och gott blir det inte en säker avfuktare för krypgrunder. Risk finns också att det bildas mögel i luftsolfångaren. Ska man experimentera så gäller det att ständigt fuktmäta i krypgrunden långt bort från luftsolfångarens inblås. Var beredd på att det akut kan behövas avfuktning.

      Vi har nyligen lagt ned omfattande arbete på att göra om vår hemsida och har ännu inte fått in alla produkter i butiken. Solventilatorer är en sådan kategori, vilken kommer igen längre fram. Läs gärna vår utökade kunskapsbank rörande avfuktare och solvärme relaterat krypgrund och torpargrund. Länkar finns på sidan här.

      Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

TFA WeatherHub Larmsesnorer för fönster och dörr
TFA WeatherHub larmsensor för dörr och fönster

Via TFA Weatherhub kan du använda din mobiltelefon för klimat och hemövervakning. Med WeatherHub SmartHome-systemet kan man enkelt övervaka temperaturen, vädret och andra förhållanden i huset och trädgården. Installera de tre medföljande magnetsensorerna på de fönster och dörrar du vill säkra. Status gällande (öppen eller stängd) sänds via radiosignal till en gateway-modul som kopplas in till ditt Internet och sedan vidare till en server. Informationen kan när som helst och var som helst där det finns mobiltäckning hämtas med din mobiltelefon.
Med en gratis app kan WeatherHub SmartHome fungera snabbt och enkelt.

Obs! Dessa magnetkontakter är ett tillbehör till TFA enheter som är kompatibla till WeatherHub. Se tillbehören, startpaketen nedan.

 

Läs mer »
Dantherm CDT 40 S avfuktare

Dantherm CDT 40 S med två stosar för anslutning av torrluftsslang eller rör. Fördelning av avfuktad luft är vid vissa applikationer viktigt för optimal avfuktning. Vid vattenskadeavfuktning kan man leda torrluften in bakom avskärmning mot skadestället till, för optimal verkan. Samtidigt kan det integrerade värmeelementet på 1kW förbättra effekten av avfuktningen.

Dantherm CDT 40S avfuktare räknas som beställningsvara och ångerrätt gäller därför ej.

Läs mer »
dysa för spirorör
Dysor

Dysorna kan monteras via 16 st hål, storleken på hålen ska vara 30 mm som görs i luftkanalsystemet.

Läs mer »
Acetec RCF 12+
Acetec EvoDry RCF 12+

Avfuktaren EvoDry RCF 12+

Sorptionsavfuktare som passar bra till avfuktning i krypgrund, kallvind, källare, garage, och förråd. Den är precisionsskapad för att avfukta optimalt i  utmanande förhållanden och bibehålla ett bra fuktklimat i olika utrymmen. Acetec EvoDry RCF 12+ med högtemperaturskydd, PLUS-funktionen gör att avfuktaren efterföljer de brandskyddsregler som satts vid nybyggnation och renovering.

Läs mer »
Ljuddämpare
Flexibel Ljuddämpare 100x600mm. Alu.

För att effektivt reducera fläktljudet från undertrycksfläkten kan man med fördel koppla till en ljuddämpare både före och efter fläktenheten.

Man uppnår då en låg ljudvolym och minskar därför möjligheten att störande fläktljud kan ta sig in i boningshuset, beroende på var man valt att installera enheten.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen