Sök

Vilseledande marknadsföring av avfuktare – Kondensavfuktare

4
(5)

Vi informerar på denna sida om fula marknadsföringstrick som brukas av vissa importörer, fabrikörer och försäljare inom branschen för avfuktare.

Vilseledande riktvärden gällande kondensavfuktarens kapacitet

Det finns idag inga inom avfuktarbranschen eller från myndigheter gemensamt satta riktvärden som man skall utgå ifrån när man beskriver prestanda i sin marknadsföring. Därför är det vanligt att det i reklamen står t.ex. att avfuktaren klarar av att avfukta ett större antal liter vatten vid +30 C. och 80% relativ fuktighet (RF). Vi måste då veta att vanliga kondensavfuktare får bättre kapacitet ju varmare och fuktigare det blir. Kondensavfuktaren förlorar däremot rejält i kapacitet ju kallare det blir och kan också drabbas av påfrysning på kylslingorna.

Vi efterlyser en gemensam standard gällande marknadsföringen där alla avfuktare ska jämföras vid +20 C. och 60% RF. Samtidigt måste ett kurvdiagram presenteras som talar om kapaciteten vid olika temperaturer och olika värden gällande RF. Vi påstår att man luras genom att bara ange de värden som ser bra ut för den i ämnet icke insatte privatpersonen som man vill ska handla.

Man anger också ofta felaktigt hur stort antal m2 yta som avfuktaren ska klara. Denna siffra tar man troligtvis ofta lite ur luften utan att ta hänsyn till att kondensavfuktaren tappar i prestanda vid lägre temperaturer och då inte klarar av ett fullt lika stort utrymme som man påstår att den ska kunna göra.

En metafor till detta vilseledande sätt att saluföra sina avfuktare skulle kunna vara om man i bilbranschen anger bränsleförbrukning enbart när bilen rullar i nedförsbacke eller när bilen går på tomgång. Vi tycker att när man lyfter fram denna jämförelse och tittar på fakta så framstår en del annonsering av kondensavfuktare som rent kvacksalveri.

Vilseledande texter i annonsering av kondensavfuktare

Marknadsföringen från en av Sveriges största leverantörer av kondensavfuktare sköts inte på ett bra och tillåtet sätt enligt oss. De skriver i tidningen Vi i Villa nr. 7-08 att en av deras avfuktare är “bäst för krypgrunden”. Vi har inte från deras sida inte sett att de kan backa upp detta genom oberoende forskningsrapporter vilket man rimligtvis måste kunna göra för att kunna gå ut och säga att det man säljer är bäst. Den breda erfarenhet vi har gällande avfuktare i krypgrund och vind talar för att kondensavfuktare ofta inte klarar av det kalla klimatet.

Avfuktning

Kondensavfuktaren tappar under +16 grader hela tiden i avfuktningskapacitet för att till sist inte avfukta alls. Samtidigt måste avfuktaren med täta intervaller avfrosta kylslingorna. Avfrostningen drar en del ström och under tiden sker ingen aktiv avfuktning alls. Vid kallare årstid blir kondensavfuktarens kylslingor igenfrysta och aggregatet stängs av eller går sönder, avfrostningen i sig bygger på att luft som via fläkten dras in i avfuktaren är tillräcklig varm att smälta isen på kylslingorna.

Annonsören menar också att deras kondensavfuktare installeras i nybyggda husgrunder och därför anses fungera bra därtill. Vi tycker att hustillverkare som installerar kondensavfuktare inte ser till bäst och säkrast funktion utan endast till prislappen. Detta resonemang gör att hustillverkarna riskerar måla in sig själva i ett hörn och skaffa sig dåligt rykte. Om de snålar in på den viktiga lösningen med avfuktare, vad snålar de mer in på gällande huset? Detta kan ses som fuskbygge tycker vi!

Dock har man slutat upp med eller “förminskat” denna text om avfuktare bäst för krypgrund och istället funnit ett annat faktiskt ännu mer vilseledande sätt att få ut sina avfuktare till kund. Man utger nu fullständigt “mördande” information om att sina kondensavfuktare fungerar som en värmepump och därför tillför värme i det rum som avfuktaraggregatet placeras i. Vi tycker att detta är nonsens och faktiskt i sammanhanget tyder på en bluff marknadsföring. Mer skrivet om det finns under avfuktare – bluff

Annonseringen

Vi talar absolut inte illa om aktuell annonsörs avfuktare som sådan, utan har endast synpunkter på deras annonsering. Genom erfarenhet och många privatpersoners telefonsamtal och E-mail att kondensavfuktaren ifråga inte alls är bäst och lämpligast för krypgrund. Samtidigt skriver Energimyndigheten också att kondensavfuktare i allmänhet inte är lämpliga i kallare utrymmen.

Inflation i användandet av texten “Bäst i Test” gällande sina avfuktare

I många marknadsföring annonser säger man att sin eller sina avfuktare är “bäst i test”. Vid en titt i tester genomförda av Energimyndigheten kan man inte finna att dessa avfuktare skulle vara just “bäst i test”. Man omtolkar här informationen till sin egen fördel för att försöka vinna kunder. Ofta hänvisas inte till något test. Är det så att man gjorde ett internt begränsat test och syftar till detta eller vad är det som försiggår? Test av avfuktare – Fullständiga och djupgående tester saknas

Vad felaktig annonsering och information kan leda till

Det värsta med en olämplig avfuktare är inte att den tappar prestanda i kalla utrymmen. Det värsta är att man vid bristande avfuktningskapacitet kan få tillväxt av mögel, röta och hussvamp. Även s.k. elak lukt också kallad krypgrundslukt kan uppkomma.

Bättre val av avfuktare för krypgrund och vind, s.k. kallutrymmen

För husägare som söker största möjliga trygghet och inte ständigt vill behöva kontrollera att avfuktningen i krypgrunden fungerar finns det säkrare aggregat att tillgå. Avfuktare som klarar av kallare utrymmen kallas allmänt för krypgrundsavfuktare eller sorptionsavfuktare och har ett system som skiljer sig från kondensavfuktare genom att avfuktningen sker via ett sorptionsmaterial istället för att en kompressor kyler ner en slinga som luften måste passera. Därmed säkerställs avfuktning även i minusgrader.

Viktig läsning:

Välj rätt avfuktare

Se LFS utbud av avfuktare

Uppdaterad 2019-05-11

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 5

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

paket vattenrenare
Vattenrenare WaterSteril radonavskiljare

 

WaterSteril Vattenrenare och Radonavskiljare verkar direkt i brunnen eller vattenkällan genom luftning, UVC-ljus, fotokatalys, ozon, rent syre, hydroxylradikaler och negativa joner. De individuella renings- och avluftningseffekterna ger hög synergiverkan mot t.ex. järn, mangan, luktande svavelväte och radon.

– Ladda ned manual gällande WaterSteril Vattenrenare

– Ladda ned installationsanvisning för WaterSteril i borrad brunn

– Ladda ned information om WaterSteril i grävd brunn

Innan beställning bör ni ta kontakt med oss via email / mobil

tomas@ljungbyfuktkontroll.se / Tomas 070-763 01 12

Läs mer »
AirSteril PR-UV01

AirSteril PR-UV01 är avsedd att monteras i innertak. En innertaksplatta monteras bort och PR-UV01 fälls in. Luftrenaren kan sedan vara i drift som önskat.

Läs mer »
Woods SW59FX avfuktare med hög avfuktningskapacitet

Äntligen har vi fler svensktillverkade avfuktare att erbjuda. Här Woods SW59FX med mycket hög avfuktningskapacitet i varmare rum, likt tvättstuga, torkrum, källare, lager m.fl. lämpliga applikationer. Avfuktaren är såväl som lättstyrd via två vred för fläkthastighet och hygrostat, även sett till storleken lättflyttad då den är utrustad med hjul och handtag. Antingen droppar kondensatet ned i tanken eller leds ut via slang.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen