Sök

Inspektionslucka Krypgrund Torpargrund

4.7
(7)

Inspektionslucka till krypgrund och torpargrund är något som inte bara bör utan idag ska finnas. Inför husförsäljning kommer besiktningsmannen med rätt kunskap och ansvarsförmåga att anmärka om det inte är upptaget lucka. Samtidigt måste krypgrunden eller torpargrunden flertalet gånger per år besökas eller så gott det går inspekteras av antingen dig som husägare eller annan person, eftersom det är vanligt med mögel och kring det ämnet tillhörande skador.

Inspektionslucka till torpargrund

Torpargrund med inspektionslucka

Eftersom torpargrund vanligen har grundmurar som är mer eller mindre löst staplade eller sammansatta med kalkbruk etc. kan det vara vanskligt att utan kunskap börja plocka bort stenar för att kunna komma in i torpargrunden. Ej heller är det tillrådligt att gräva sig in under stenmuren. Därför ges ofta inget annat val än att på något bra undanskymt eller på annat passande ställe uppe i huset ta upp ett hål, likt bilden ovan visar. Luckan tas upp mellan två golvreglar. Kika in genom ett ventilhål i torpargrunden för att se om det enkelt går att lokalisera var golvreglarna finns. Se sidan torpargrund för att lättare kunna finna regelverket vilket brukar se ut som det bilderna på den sidan uppvisar.

Såga hålet snyggt ut till golvreglarna i önskad eller möjlig längd så att det blir krypvänligt. Spara golvplanken då de kommer till användning för att senare göra själva luckan. Gör en inre ram av reglar med en undre inskjutande bräda (grön i bild). På denna bräda läggs sedan en styvare isoleringsskiva i förslagsvis cellplast. Luckan tätas med gummilist för att luft och eventuell lukt inte ska kunna komma upp denna vägen. List kan sedan läggas runt luckkonstruktionen för att dölja spåret. En matta över fungerar också.

Lucka till krypgrund

Kryppassage till krypgrund

Krypgrund kan också ges tillträde genom sådan lucka som nämns till torpargrund. Där kantbalk på plint finns kan man undersöka möjligheten att gräva sig in utifrån, då mellan plintarna och mura upp en fin passage under muren in i krypgrunden. Locket tillverkas av vattentåligt material och lutas utåt/nedåt från fasaden sett för att regnvatten ska ledas bort. Tätningen är noga särskilt om man behöver avfuktare för att hindra mögel och lukt. Ingång till krypgrund utifrån kan vara bra då man slipper släpa upp en massa grus, jord, damm, pollen och kanske mögel i huset.

Innspektionslucka till krypgrund

Ytterligare en variant av inspektionslucka till krypgrund är där man bilar eller skär upp ett hål in genom muren. Arbetet kan vara mycket besvärligt särskilt om muren är procentad, d.v.s. att man i murbruk gjutit in stenar för att spara på murbruket. Skribenten av denna sidan kan intyga att håltagningen kan ta tid då han i sitt eget hus lagt ned ett antal timmar på två håltagningar, en in från källaren till den större krypgrunden och vidare därifrån in till en mindre krypgrund. Tänk på att ha rejäla maskiner till hjälp. Annat är om lecamur finns som är avsevärt lättare att ta sig igenom.

Vidare ska träramen för infästning av luckan säkerställas från fukt direkt från grundmuren genom vattenavvisande distans likt fogskum eller plastram (röd i bild). Vattenavvisande plåt kan också behövas ovanför inspektionsluckorna, mot muren till. Isolering direkt mot insidan av luckan är bra och kan göras med cellplast eller som det också kallas EPS.

Vatten från regn eller snösmältning får inte tillåtas rinna in via inspektionsluckornas nederkant. Dränering kan behövas.

Väl inne i din krypgrund eller torpargrund är det bra att känna till grunden för hur egenkontroll och okulär besiktning går till samt vad man ska titta efter för att konstatera om fuktskada finns eller kan vara kommande.

Uppdaterad 2019-05-14

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.7 / 5. Antal röstande 7

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

6 reaktioner på ”Inspektionslucka Krypgrund Torpargrund”

 1. Vilken bredd/höjd måste en lucka ha för att vara godkänd, dvs för att man skall kunna krypa in under huset?

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Leif,

   Då vi inte står för byggritningar eller sådana uppgifter kan jag inte byggreglerna i sak. Storleken på inspektionsluckor varierar från krypgrund till annan. På en del ställen kan det vara lite svårt att ta sig in. Kan man ta upp hål till krypgrunden uppifrån huset är det bra att eftersträva 550 x 800 mm. 550 är måttet mellan golvreglarna om dessa håller cc 600 mm. 550 x 550 mm räcker i normalfallet gott för att ta sig ner. I grundmur som är lägre är det dock svårt att ta upp så stort hål. Då får man göra en kort tunnel så som en av bilderna här visar.

   Mvh LFS

 2. Jon Håkansson

  Hej
  Vi har precis köpt hus
  Byggt 1968
  Har krypgrund som är torr o fin
  Finns en nedgång / ett hål i ett rum bredvid pannrummet och ovanpå ett ribbat lock med springor i
  Känns som om man vill ha på ett tätt lock så man inte får upp kryp o annat.
  Är en oventilerad krypgrund

  Kan man lägga på ett tätslutande plåtlock eller nåt?
  Tacksam för svar

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Jon,

   I hus mellan 1955-1979 kan det finnas träskyddsmedel, vilket ingick i kvalitetssystem. Man visste att det ofta blev fuktproblem i krypgrund och adderade därför medel för att förhindra mögel och rötsvamp. Av dessa och andra anledningar såsom uppkomst av lukt rekommenderar vi i princip alltid att använda trådlös hygrometer, för kontinuerlig kontroll av krypgrundens klimat, så att det inte uppstår skador.

   Gällande den otäta lucka som finns så kan man bygga igen med en helt tät sådan. Viktigt när man ändrar förhållanden är att fuktmäta. Bygg gärna en lucka med lite isolering i. Plåtlucka kan i värsta fall bli en köldbrygga där kondens under vissa förhållanden uppstår. I en tät krypgrund uppstår ofta för hög relativ fuktighet. Var därför beredd på att avfuktare kan behövas.

   Mvh LFS

 3. Tack för hjälpen! Vi funderade på om man fick ta upp en lucka inomhus till krypgrunden men det verkar vara bästa lösningen för oss.

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Alexander,

   Trevligt att du funnit informationen och tog dig tid att skriva en kommentar. Ibland är bästa lösningen att ta upp lucka till krypgrund i golvet inomhus. Det går att göra ganska snyggt och tätt om man är noggrann. Kanske kan inspektionsluckan göras i golvet där det är lite avskiljt och inte syns så väl, som i garderob, under spisen etc.

   Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Filter Corroventa CTR 500TT 3st
Filter Acetec EvoDry 18 H/P 28 x 25

 

För att produktgaranti ska vara giltig måste filter till Acetec EvoDry 18H och 18P bytas en gång per halvår. Denna rekommendation gäller även fortsättningsvis, för att avfuktarens funktion ska bibehållas samtidigt som avfuktningskapaciteten ej ska påverkas.

Att byta filter är enkelt. Det gamla tas med ett tumgrepp bort och det nya filtret sätts på plats.

Storlek 28,5 x 25,5 cm

Läs mer »
Corroventa A1 avfuktare sorptionsavfuktare
Corroventa A1 avfuktare kompakt för mindre svala rum

Svensktillverkad

På förfrågan har Corroventa lanserat en mindre avfuktare kallad A1.

Avfuktaren arbetar med absorptionsteknik, kallas sorptionsavfuktare, och ger därmed långt högre avfuktningskapacitet i husets svalare konstruktioner än vad kondensavfuktare klarar.

Corroventa A1 levereras i grundutförande utan hygrostat. Se tillbehören för att välja till sådan.

Avfuktaren kan ställas i två olika lägen, i vilka olika kapacitet ges.

Läs mer »
Acetec Evodry sorptionsavfuktare
Sorptionsavfuktare PD+paket

Svensktillverkad      Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind   

Paketet med sorptionsavfuktare är dimensionerat för hus upp till 200 kvm.

Passar för den som inte är i direkt behov av speciallösningar för krypgrunden eller Vinden.

Innehållslista paket

 • Avfuktare Acetec Evodry PD+ med tillhörande utrustning som våtgasslang, utloppsplåt och manöverpanel MPO-01 med styrutrustning EDC-01.
 • Torrluftsslangar 3st på 15m långa
 • Slangklämma 3st
 • Sluthylsa 3st för placering i slutänden på torrluftsslangen
 • Utbytes partikelfilter 20st extra (Räcker för 10 år)

Frakt & Moms ingår i priset

Läs mer »
Helmask SR 200
Helmask SR 200

Sundströms Helmask SR 200 har tätslutande visir vilket ger fullgott skydd såväl sanering som inspektion.

Andningskomforten i helmasken är mycket bra. Detta kan vi själva styrka då SR 200 används inom företaget vid sanering av olika slag.

Levereras med 1 st Partikelfilter SR 510 P3 R.

Kan även kombineras med Gasfilter SR A1, se tillbehören.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen