Inspektionslucka Krypgrund Torpargrund

4.7
(6)

Inspektionslucka till krypgrund och torpargrund är något som inte bara bör utan idag ska finnas. Inför husförsäljning kommer besiktningsmannen med rätt kunskap och ansvarsförmåga att anmärka om det inte är upptaget lucka. Samtidigt måste krypgrunden eller torpargrunden flertalet gånger per år besökas eller så gott det går inspekteras av antingen dig som husägare eller annan person, eftersom det är vanligt med mögel och kring det ämnet tillhörande skador.

Inspektionslucka till torpargrund

Torpargrund med inspektionslucka

Eftersom torpargrund vanligen har grundmurar som är mer eller mindre löst staplade eller sammansatta med kalkbruk etc. kan det vara vanskligt att utan kunskap börja plocka bort stenar för att kunna komma in i torpargrunden. Ej heller är det tillrådligt att gräva sig in under stenmuren. Därför ges ofta inget annat val än att på något bra undanskymt eller på annat passande ställe uppe i huset ta upp ett hål, likt bilden ovan visar. Luckan tas upp mellan två golvreglar. Kika in genom ett ventilhål i torpargrunden för att se om det enkelt går att lokalisera var golvreglarna finns. Se sidan torpargrund för att lättare kunna finna regelverket vilket brukar se ut som det bilderna på den sidan uppvisar.

Såga hålet snyggt ut till golvreglarna i önskad eller möjlig längd så att det blir krypvänligt. Spara golvplanken då de kommer till användning för att senare göra själva luckan. Gör en inre ram av reglar med en undre inskjutande bräda (grön i bild). På denna bräda läggs sedan en styvare isoleringsskiva i förslagsvis cellplast. Luckan tätas med gummilist för att luft och eventuell lukt inte ska kunna komma upp denna vägen. List kan sedan läggas runt luckkonstruktionen för att dölja spåret. En matta över fungerar också.

Lucka till krypgrund

Kryppassage till krypgrund

Krypgrund kan också ges tillträde genom sådan lucka som nämns till torpargrund. Där kantbalk på plint finns kan man undersöka möjligheten att gräva sig in utifrån, då mellan plintarna och mura upp en fin passage under muren in i krypgrunden. Locket tillverkas av vattentåligt material och lutas utåt/nedåt från fasaden sett för att regnvatten ska ledas bort. Tätningen är noga särskilt om man behöver avfuktare för att hindra mögel och lukt. Ingång till krypgrund utifrån kan vara bra då man slipper släpa upp en massa grus, jord, damm, pollen och kanske mögel i huset.

Innspektionslucka till krypgrund

Ytterligare en variant av inspektionslucka till krypgrund är där man bilar eller skär upp ett hål in genom muren. Arbetet kan vara mycket besvärligt särskilt om muren är procentad, d.v.s. att man i murbruk gjutit in stenar för att spara på murbruket. Skribenten av denna sidan kan intyga att håltagningen kan ta tid då han i sitt eget hus lagt ned ett antal timmar på två håltagningar, en in från källaren till den större krypgrunden och vidare därifrån in till en mindre krypgrund. Tänk på att ha rejäla maskiner till hjälp. Annat är om lecamur finns som är avsevärt lättare att ta sig igenom.

Vidare ska träramen för infästning av luckan säkerställas från fukt direkt från grundmuren genom vattenavvisande distans likt fogskum eller plastram (röd i bild). Vattenavvisande plåt kan också behövas ovanför inspektionsluckorna, mot muren till. Isolering direkt mot insidan av luckan är bra och kan göras med cellplast eller som det också kallas EPS.

Vatten från regn eller snösmältning får inte tillåtas rinna in via inspektionsluckornas nederkant. Dränering kan behövas.

Väl inne i din krypgrund eller torpargrund är det bra att känna till grunden för hur egenkontroll och okulär besiktning går till samt vad man ska titta efter för att konstatera om fuktskada finns eller kan vara kommande.

Uppdaterad 2019-05-14

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.7 / 5. Antal röstande 6

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

6 reaktioner på ”Inspektionslucka Krypgrund Torpargrund”

 1. Vilken bredd/höjd måste en lucka ha för att vara godkänd, dvs för att man skall kunna krypa in under huset?

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Leif,

   Då vi inte står för byggritningar eller sådana uppgifter kan jag inte byggreglerna i sak. Storleken på inspektionsluckor varierar från krypgrund till annan. På en del ställen kan det vara lite svårt att ta sig in. Kan man ta upp hål till krypgrunden uppifrån huset är det bra att eftersträva 550 x 800 mm. 550 är måttet mellan golvreglarna om dessa håller cc 600 mm. 550 x 550 mm räcker i normalfallet gott för att ta sig ner. I grundmur som är lägre är det dock svårt att ta upp så stort hål. Då får man göra en kort tunnel så som en av bilderna här visar.

   Mvh LFS

 2. Jon Håkansson

  Hej
  Vi har precis köpt hus
  Byggt 1968
  Har krypgrund som är torr o fin
  Finns en nedgång / ett hål i ett rum bredvid pannrummet och ovanpå ett ribbat lock med springor i
  Känns som om man vill ha på ett tätt lock så man inte får upp kryp o annat.
  Är en oventilerad krypgrund

  Kan man lägga på ett tätslutande plåtlock eller nåt?
  Tacksam för svar

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Jon,

   I hus mellan 1955-1979 kan det finnas träskyddsmedel, vilket ingick i kvalitetssystem. Man visste att det ofta blev fuktproblem i krypgrund och adderade därför medel för att förhindra mögel och rötsvamp. Av dessa och andra anledningar såsom uppkomst av lukt rekommenderar vi i princip alltid att använda trådlös hygrometer, för kontinuerlig kontroll av krypgrundens klimat, så att det inte uppstår skador.

   Gällande den otäta lucka som finns så kan man bygga igen med en helt tät sådan. Viktigt när man ändrar förhållanden är att fuktmäta. Bygg gärna en lucka med lite isolering i. Plåtlucka kan i värsta fall bli en köldbrygga där kondens under vissa förhållanden uppstår. I en tät krypgrund uppstår ofta för hög relativ fuktighet. Var därför beredd på att avfuktare kan behövas.

   Mvh LFS

 3. Tack för hjälpen! Vi funderade på om man fick ta upp en lucka inomhus till krypgrunden men det verkar vara bästa lösningen för oss.

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Alexander,

   Trevligt att du funnit informationen och tog dig tid att skriva en kommentar. Ibland är bästa lösningen att ta upp lucka till krypgrund i golvet inomhus. Det går att göra ganska snyggt och tätt om man är noggrann. Kanske kan inspektionsluckan göras i golvet där det är lite avskiljt och inte syns så väl, som i garderob, under spisen etc.

   Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare

5 (2) Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare för att förhindra fuktproblem Har du problem med hög luftfuktighet, kondens, skadedjur, mögel och andra fuktrelaterade problem i din krypgrund? Då kan det vara dags att byta

Produktregister

0 (0)                 A. Acetec Sorptionsavfuktare   Acetec Evodry PD Acetec Evodry PD+ Acetec Evodry 6H Acetec Evodry 6P Acetec Evodry 12H Acetec Evodry 12P Acetec Evodry 18H

Produktexempel

Sorptionsavfuktare

Acetec EvoDry 12P sorptionsavfuktare

 

Svensktillverkad    Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

Acetec EvoDry 12P avfuktare tillverkas i Sverige och har genomgått en mycket seriös produktutveckling, vari energisnålhet, tillförlitlighet och hög avfuktningskapacitet är ledord.

Avfuktningstekniken baseras på sorptionsavfuktning, vilket är vinnande för hus i svenskt klimat. I synnerhet gäller det källare, krypgrund, vind, garage och lager, samt andra dylika applikationer.

EvoDry 12P är från fabrik utrustad med styrpanel vilken fungerar tillsammans med det system som kallas EDC-01. I avfuktarsystemet finns möjlighet att från annat rum justera in de fuktvärden man önskar som börvärde, samt också ställa avfuktningen i energisnålt läge.

 

t-koppling-avfuktare
Förgrening till avfuktare

OBS! Avfuktarens utblås är 125mm, lägg till förgrening till avfuktare Artnr. 900044 här så du kan koppla på 2st 100mm slangar.

Filter till avfuktare

Läs mer »
Filter Corroventa CTR 500TT 3st

Filter Acetec PD-250

Rekommenderat är att byta filter på Acetec PD-250 avfuktare var sjätte månad. I annat fall om man väntar längre än så med filterbytet, kan avfuktningskapaciteten samt avfuktarens livslängd bli försämrad och förkortad.

Storlek 25 x 25 cm

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen