Search

Krypgrund fyller 100 år – Kunskap finns nu

0
(0)

Krypgrund som konstruktion har fyllt 100 årAtt krypgrund har hamnat rejält i rampljuset har säkert inte undkommit någon. Vissa dömer ut och menar att det inte ska få fortsätta byggas medan andra ser fördelar.

I ett historiskt perspektiv ser vi i vilket fall som helst att vissa krypgrunder idag (2010) är ungefär 100 år gamla. Det innebär visserligen sanning med modifikation då förvandlingen från torpargrund till krypgrund gjorts i ett par etapper tidsmässigt sett. Den första av dessa kontruktionsändringar var hur murarna utfördes. Det som kännetecknade den äldre torpargrunden som mest var att själva grundmuren var kallmurad, d.v.s. bestod i löst upptravade stenar. Man började senare mura samman stenarna med kalkbruk och närmade sig då den mer gedigna grundmuren av betong som började nyttjas för ungefär ett decennium sedan. Betongmuren gjöts då i skikt samtidigt som stenar lades i för utfyllnad. Byggnadsmetoden innebar även att det blev vanligare med källare. Grundkonstruktionen under hus från början till mitten av 1900-talet består inte sällan av både källare och krypgrund.

50-70 år efter att helgjuten grundmur frekvent kom att användas gjordes även en förändring av golvbjälklagets förutsättningar i form av utbyte av isoleringsmaterial och även ökning av tjockleken på isoleringen. Mer om det på sidan krypgrund torpargrund golvbjälklag.

Krypgrund allt hårdare fuktbelastad

Tidigare var det i somliga fall möjligt att genom lämplig mängd ventilation på sommaren se till att krypgrunder hölls tillräckligt torra. Att vissa än idag påstår detta fungera förpassar vi till sektionen myter om krypgrund.

Krypgrunder om 100 år

Uppdaterad 2019-05-15

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Halvmask SR 900 andningsskydd

SR 900 från Sundströms är en perfekt halvmask för skydd mot mögel och bakterier samt vissa av dess metaboliter. Används även vid sanering, likt mögelsanering, som skydd emot saneringsvätskan. Som regel gäller att skydda sig bra vid inspektion i t.ex. krypgrund, vind, källare och andra utrymmen där pågående eller torr fuktskada finns. Vi använder själva denna halvmask, andningsmask vid installation av avfuktare och sanering.

Levereras med 1 st partikelfilter P3.
Storlek M – Medium.

Läs mer »
Dantherm CDP 70 avfuktare poolavfuktare
Poolavfuktare Dantherm CDP 75 avfuktare

Dantherm CDP 75 poolavfuktare är en kanalansluten avfuktare med hög kapacitet och genomtänkt konstruktion.

Flera möjligheter finns via tillvalen, bl.a. att komplettera med vattenburet element så att värme sprids via avfuktarens torrluft.

Då avfuktarens skickas direkt från fabrikens lager och räknas som specialbeställning gäller ej ångerrätt.

Läs mer »
Acetec RCF 12+
Acetec EvoDry RCF 12+

Avfuktaren EvoDry RCF 12+

Svensktillverkad Sverige knapp Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

Sorptionsavfuktare som passar bra till avfuktning i krypgrund, kallvind, källare, garage, och förråd. Den är precisionsskapad för att avfukta optimalt i  utmanande förhållanden och bibehålla ett bra fuktklimat i olika utrymmen. Acetec EvoDry RCF 12+ med högtemperaturskydd, PLUS-funktionen gör att avfuktaren efterföljer de brandskyddsregler som satts vid nybyggnation och renovering.

t-koppling-avfuktare
Förgrening till avfuktare

OBS! Avfuktarens utblås är 125mm, lägg till förgrening till avfuktare Artnr. 900044 här så du kan koppla på 2st 100mm slangar.

Läs mer »
Avfuktare EvoDry 120 Pro från Acetec

Svensktillverkad

Acetec EvoDry 120 Pro är den näst största sorptionsavfuktaren i Acetecs sortiment.

Kategorin av avfuktare fungerar mycket bra till större och krävande applikationer, även i svalare miljö.

Läs mer »
dysa för spirorör
Dysor

Dysorna kan monteras via 16 st hål, storleken på hålen ska vara 30 mm som görs i luftkanalsystemet.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen