Vi får oroande ofta in samtal från de som nyligen byggt hus och upptäckt att det endast efter någon vecka uppkommer mögel på råsponten på vind.
Mögelpåväxt brukar oftast uppkomma då det är lite kallare och fuktigare ute, likt höstväder eller också under vissa förhållanden under vintern beroende på hur varmt det är och hur mycket fukt som kommer in och upp på vind.
Endast ett par veckor efter nybyggnation var svartmögel ett faktum på vissa av råsponten i denna vind.
Husägaren kontaktade oss för en säker lösning med avfuktare och sökte även förklaring på varför det så snabbt kan bli så här.
Svar på varför det växer mögel på vind efter kort tid
Vanligen upptäcks det initiala okulärt upptäckbara möglet först på råsponten som är tagen från trädets yttre porösare delar, d.v.s. den delen av trädet där vatten och sockerarter transporteras upp till lövverket. Dessa sockerarter tränger vid olika uppfuktande och sedan upptorkande förhållanden ut till ytan på träet. Tillförs vinden så mycket fukt (vilket är mycket vanligt) att mögelsporer tillåts gro blir råspontens yta därför ett perfekt odlingsmedium för mögel. Tillika levereras det idag till husbyggen s.k. stormvirke vilket kan vara kraftigt kontaminerat med olika varianter av mögelsporer och även starkt hälsovådliga mögelgifter som är en biprodukt vid tillväxt av mögel.
Här ses mögel s.k. svartmögel endast partiellt på vissa brädor på insidan av vinden mellan takstolarna. Uppenbarligen bjuder de mögelskadade brädorna på ett gynnsammare utgångsläge för möglet. Dock finns påväxt även heltäckande fast kan inte utan en närmare granskning upptäckas.
Varför möglet inte tillväxer lika fort över hela vindsytan
I något fall har husägare berättat för oss om att de fått leveranser av råspont med olika ursprung. Viss mängd av leveransen misstänks vara från stormfälld och utomhuslagrade träd. Denna del av leveransen har icke förvånande varit den första att mögla. I övrigt kan olika lagringsförhållande ha inverkan, var i bunten med råspont de sedan först drabbade brädorna ligger. Som ovan nämnt kan snabb upptorkning föra ut mer sockerarter till ytan än långsam uttorkning. För fuktig lagring över tid är inte ovanlig innan försäljning. Råsponten i olika träd kan vara av olika kvalitet och kan också vara tagen längre in eller längre ut från kärnvirket vilket också har en betydande inverkan på hur lätt mögelsporer finner ett lämpligt tillväxtklimat. Fälls träden som råsponten tas från under årstid då det står sav upp i trädet så finns det större mängder sockerarter kvar i virket. Ofta är brädorna sågade så att det är “fransat” trä på ena sidan och hyvlat på andra. På den fransade sidan tillväxer mögel lättare. Det kan på kallvinden råda kallare och därmed fuktigare klimat åt väderstreck där solen inte når att värma upp taket, samtidigt som stora träd kan skugga och hindra solinstrålningen.
Uppdaterad 2019-05-24
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 2.3 / 5. Antal röstande 3
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst