Sök

Avfuktare Sorptionsavfuktare Acetec i krypgrund

5
(3)

Konceptet med Acetec sorptionsavfuktare i krypgrund eller vind är speciellt anpassat efter det kalla klimat som råder i dessa utrymmen där vanliga avfuktare av kondenstyp inte fungerar bra. Samtidigt är avfuktaren anpassad efter att husägaren själv ska kunna installera utan problem.

Avfuktare Sorptionsavfuktare Acetec installerad i krypgrundSorptionsavfuktaren har tre utblås för den avfuktade luften. Dessa ses markerade med blå pilar. Den röda pilen symboliserar Acetecs utblås där den fuktiga luften blåses ut ur krypgrunden i form av ånga.

En av de flertalet stora fördelarna med Acetec gentemot andra storleksmässigt likvärda sorptionsavfuktare är hög luftomsättning till låg driftskostnad genom den energisnåla fläkt som används. Att på ett bra sätt kunna sprida ut den avfuktade luften till andra änden av krypgrunden eller fördela till varje individuellt utrymme alternativt fack leder till ytterligare energibesparing. Detta då sorptionsavfuktaren tvingas vara mer i drift om torrluften blåses ut närmare aggregatet. Bättre är att låta den torra luften bära med sig fukt tillbaka från de mer avlägsna platserna i krypgrunden. Avfuktningsprocessen kortas helt enkelt avsevärt ner då torrluften inte tillåts recirkulera direkt in i avfuktaren igen.

Somliga sorptionsavfuktare är omgärdade med rekommendationer som säger att man endast ska ansluta 4-6 meter torrluftsslang. I annat fall kan avfuktaren bli överhettad och i värsta fall gå sönder. Till Acetec kan utan problem 2×15 meter slang anslutas samtidigt som det finns möjligheter att förgrena ut till fler utrymmen om det krävs. Det kan inte p.g.a. långa torrluftsslangar eller rör uppstå överhettning i Acetec, vilket vi ser som en mycket viktig säkerhetsaspekt.

Checklista vid installation av sorptionsavfuktare i krypgrund

2. Byggplast läggs över hela marken i krypgrunden.

3. Samtliga ventiler ska tätas igen och krypgrunden ljustätas (med fogskum).

4. Behörig elektriker drar fram el till sorptionsavfuktaren, gärna efter att avfuktaren blivit installerad så att ingen missuppfattning sker var placeringen av eluttaget ska ske. Vi kan även i förväg rita in Acetec på skiss som mailas eller skickas via brev till oss, så att elektrikern kan utgå utefter det.

5. Vid utnyttjande av paketerbjudandet med hygrometer placeras hygrometerns fjärrsensor i närheten av Acetec eller på annat lämpligt ställe, vilket vi tipsar om genom den från vår sida fria support som ingår vid köp.

När Acetec sorptionsavfuktare – krypgrundsavfuktare installeras i krypgrunden täpper man till alla ventilationshål vilket enklast sker med hjälpa av s.k. fogskum som är självexpanderande och emot luft tätslutande. Avfuktaren kan valbart  ställas in på kontinuerlig fläktgång, vilket innebär att undertrycksventilation skapas då mindre förekomst av lukt och radon ventileras ut. Även om fläkten går kontinuerligt avfuktar inte sorptionsavfuktaren hela tiden utan enbart när behov finns vilket styrs genom hygrostaten som är manuellt inställbar.

Flexslang dras från avfuktarens torrluftsstosar för att den avfuktade luften ska kunna spridas i hela krypgrunden. Avfuktaren placeras bäst i norra till nordvästra delen av krypgrunden då det i regel är fuktigast där. Det kan även förekomma att det är fuktigare på andra ställen. Detta kan man kontrollera med hjälp av en hygrometer, lämpligen den i paketerbjudandet medföljande.

Fuktig luft blåses ut genom våtluftsslang (på bilden ovan i röd färg) som dras ut genom ett ventilationshål där sedan tätning sker mellan grundmur och slang.

Genom att man stänger till alla ventilationshål och att avfuktaren vid drift värmer luften något blir krypgrunden varmare än annars. Detta för med sig att golven i bostaden blir varmare. Hushållets totala energiförbrukning brukar därför inte bli mycket högre än innan installation av sorptionsavfuktaren, då man genom temperaturhöjning av golven kan sänka uppvärmningskostnaden i bostaden.

Vill man minska energiförbrukningen och öka livslängden gällande avfuktaren kan  marken och grundmurarna isoleras med krypgrundsisolering.

Uppdaterad 2019-05-28

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 3

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Avfuktare Sorptionsavfuktare Acetec i krypgrund”

 1. Bertil Berglund

  Hej!
  Vad rekomenderar ni för avfuktare till en krypgrund som är ca 120 cm mellan mark och undergolv samt ca 80 kvadrat. Rektangulär med en hjärtvägg i mitten (långledes) som har en öppning på ca en kvadrat meter mellan “facken”. Fastigheten är belägen i Södermanland. Mvh: Bertil Berglund

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Komplett paket sorptionsavfuktare 18P
Paket evodry 18P sorptionsavfuktare

Svensktillverkad    Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

Paketet med sorptionsavfuktare är dimensionerat för hus upp till  200 kvm.

Passar för den som inte är i direkt behov av speciallösningar för krypgrunden eller Vinden.

Innehållslista paket

 • Avfuktare Acetec 18P med tillhörande utrustning som våtgasslang, utloppsplåt och manöverpanel MPO-01 med styrutrustning EDC-01.
 • T – koppling adapter 1st
 • Torrluftsslangar 2st på 15m långa
 • Slangklämma 2st
 • Sluthylsa 2st för placering i slutänden på torrluftsslangen
 • Utbytes partikelfilter 20st extra (Räcker för 10 år)

Frakt & Moms ingår i priset

Läs mer »
Filter Corroventa CTR 500TT 3st
Filter Acetec 6H 18 x 16 (Äldre modell)

 

Rekommenderat är att byta filter på Acetec EvoDry 6H avfuktare var sjätte månad. I annat fall om man väntar längre än så med filterbytet, kan avfuktningskapaciteten samt avfuktarens livslängd bli försämrad och förkortad.

Storlek 18 x 16,5 cm

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen