Sök

Vind – Isolering av yttertak till klimatvind

3
(1)

Som det idag ser ut går vi mot ett kraftigt förändrat klimat vilket vi i en annan artikel benämnt Frankfurtklimat. Klimatförändringen ifråga gör att det uppkommer mögel och rötskador på vind beroende på den höga belastningen av fukt utifrån samt i vissa fall även nerifrån bostadsytorna.

För de hus som redan har ett fungerande och i stort sett felfritt yttertak kan man åtgärda problemen genom installation av s.k. vindsavfuktare. Vid nybyggnation eller större renovering samt total omläggning av yttertaket finns idag en bra lösning där man genom yttre läggning av isolering konverterar den äldre typen av kallvind till klimatvind.

Begreppet klimatvind innebär att man genom läggning av cellplast under takpannor och läkt motverkar att yttertakets undersida under kalla nätter och årstider blir en köldbrygga. Därmed undviks kondens.

Klimatet på vinden blir varmare och torrare än utan denna typen av isolering.

Boverkets direktiv kommer vid nybyggnation i framtiden krävas rejäla tjocklekar av isolering i vindskonstruktionen. Att enbart lägga isolering s.k. tilläggsisolering emot vindsbjälklaget är visserligen en lösning på problemet med värmeförlust men förvärrar direkt vindsklimatet till det sämre i och med att yttertaket fortfarande tillåts kylas ner mot den kallare rymden.

Passiv avfuktare

En klimatvind och systemet med isolering klassar vi som en passiv avfuktare eftersom ingen energi krävs för ett torrare klimat. Nackdelen med passiv avfuktning är att man inte har till 100% garanterad säkerhet emot mögel. Ligger huset mycket utsatt för väder och vind kan det krävas att man som komplement installerar avfuktare. Avfuktaren kommer inte att behöva vara så mycket i drift då klimatvinden delvis sänker fuktlasten, likt ovan beskrivet. Under sommaren är det viktigt att ventilera en klimatvind för att föra ut ev. tillskott av fukt från boendeytan. Fukten kan bli ett problem då vinden genom cellplastens försorg inte tillåts att värmas upp och torkas ur genom solenergi. Ytterligare problem kan uppstå under mycket fuktiga somrar då uteluften under längre perioder håller hög luftfuktighet. Här kan med fördel komplettering ske med fuktstyrd ventilation som står för forcerande ventilation då uteklimatet tillåter detta.

Extern länk

Thermisol om Klimatvind (pdf-fil webbroschyr)

Uppdaterad 2024-02-16

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 3 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Vind – Isolering av yttertak till klimatvind”

  1. Hej och tack för en mycket bra och informativ sida! Jag undrar hur ni ser på att lägga all isolering av vinden på utsidan av råsponten om man ändå ska byta yttertak? Alltså att vid renovering ta bort isolering från vindsbjälklaget och istället isolera tjockt på ovansidan av råsponten, eventuellt med 1/3 av isoleringen på insidan. Det borde väl vara ännu bättre ur fuktsynpunkt än klimatvind enligt ovan?

    1. Ronnie Pileland

      Hej
      Det du beskriver är skapandet av en klimatvind. Att fuktsäkra en vind gör man bäst genom att täta vinden och installera en sorptionsavfuktare, så har man löst framtida problem med fukt på vinden.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

DNA Mögeltest Mögelanalys tops

LFS – DNA mögeltest analys topstest mögeltest

LFS DNA mögeltest, House Test, har utvecklats av laboratorium som vi samarbetar med. Testet baseras på QPCR DNA-teknik som via ett dammprov och vidare analys kan bedöma den totala mikrobiella belastningen i inomhusklimatet och ge besked på om mögel och bakterier misstänks växa i huset eller fastigheten där provet togs.

DNA-analysen visar både typen och mängden mögel och kan därigenom identifiera tillväxten av dolt mögel samt hjälpa till i den ev. efterföljande inspektionen av skadorna. Olika arter av mögel angriper och tillväxer på olika byggnadsmaterial. DNA testet kan begränsa insatserna som krävs för att hitta själva fukt- och mögelskadan.

Provtagningen är snabbt utförd, icke-förstörande och kan göras av vem som helst. Efter provtagning skickas provet till laboratoriet via ett för frankerat kuvert.  Där analyseras testet med avseende på innehåll av mögel och bakterier. Analysrapport utarbetas samma dag som provet tas emot. I analysrapporten ingår svar för att bestämma dammets ålder, vilket innebär att analysen är unik genom att kunna skilja mellan mögel från utomhusluften som naturligt ansamlas i gammalt damm, med mögel som kommer från mögelskada inomhus.

OBS! Endast en svab, ett test för provtagning på ett ställe medföljer. Välj antal om du önskar testa på flera ställen, i flera rum etc.

– Manual DNA mögeltest samt frågor och svar

Läs mer »
dysa för spirorör

Dysor

Dysorna kan monteras via 16 st hål, storleken på hålen ska vara 30 mm som görs i luftkanalsystemet.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen