Search

Val av UV-lampa till Luftrenare

5
(3)

Ta kontakt med oss för val av rätt UV-lampa till din AirSteril Luftrenare och ditt ändamål.

UVC-lamporna till AirSteril är unika då teamet som sedan 1994 utvecklat tekniken låter svetsa samman olika typer av kompositglas. Kombinationen medger att styrkan av ozon kan kontrolleras utefter hur mycket ozonemitterande glas som används. Detta ses i bilderna nedan som grått parti i lampglaset. Ytterligare fördelar är att man inte behöver två olika luftrenare då man önskar ändra och anpassa effekten. Det räcker med att införskaffa en luftrenare samt den eller de olika lampor som önskas.

Val av UV-lampa görs huvudsakligen efter följande kriterier:

 1. Utrymmets storlek.

 2. Ventilation i utrymmet, hur stort luftombytet är eller typ av ventilationssystem.

 3. Vilken typ av förorening och/eller lukt som ska bekämpas.

 4. Om man vill vistas i utrymmet samtidigt som luftreningen pågår eller ej.

 5. Hur lång tid man vill att reningen ska ta.

Vid fall av lukt och andra föroreningar som sitter djupare in i byggnadsmaterial kan man vara tvungen att byta det skadade materialet eller använda AirSteril permanent.

Här följer kort information om användningsområden för respektive UV-lampa:

Lampa 18W UV15

Luftrenare lampa för enbart fotokatalys

Denna lampa alstrar ej ozon. Fotokatalytisk rening sker. Passar bra till sovrum, vardagsrum, kliniker, sjukhus, skolor, äldreboenden etc. Luftburna föroreningar som bakterier, virus t.ex. svininfluensa, pollen, mögelsporer etc. renas. Luktproblem tas bort, t.ex. tillfällig röklukt och innestängd doft. Lampa UV15 kan även användas till punktvis sanering. Luftrenare AirSteril placeras då så att luften ut från aggregatet träffar stället som ska saneras.

Passande AirSteril Silent 2000, AirSteril AS-430, AirSteril Thermal 1500 och AirSteril Vent.

Lampa 18W 3mg ozon/h

Luftrenare lampa med fotokatalys och svag koncentration av ozon

Alstrar 3 mg ozon/h. I denna lampa kombineras en liten del kompositglas som alstrar ozon med resterande kompositglas som ej tillåter ozonproduktion, men som också är UVC-aktivt och startar fotokatalys. Längst ned till vänster i bild ses den lilla delen av glaset som är ozonaktiv. Denna luftrenarlampa kan användas i lite större välventilerade rum. Normalt ska man inte kunna känna lukten av denna lilla mängd ozon. Används särskilt om det finns avvikande svaga lukter eller föroreningar som man önskar reduceras.

Passande AirSteril Silent 2000, AirSteril AS-430, AirSteril Thermal 1500 och AirSteril Vent.

Lampa 18W 9,5mg ozon/h

Luftrenare lampa med fotokatalys och 9,5 mg ozon

Alstrar 9,5 mg ozon/h. Fotokatalytisk rening sker. Passar bra till bostad, offentliga utrymmen, källare, större badrum, toalett, kontor, neutralisering av djurlukt etc. även inom andra områden där problem med förorening är lite större eller till snabbare sanering av ytor i mindre utrymmen som bil, båt, husvagn m.fl. Kan timerstyras där effekten blir för hög sett till utrymmets storlek, ventilation etc. Ozonmängden kan bli för hög inomhus om den används i mindre och icke välventilerade lokaler. Ta kontakt med oss för rådgivning.

Passande AirSteril Silent 2000, AirSteril AS-430, AirSteril Thermal 1500 och AirSteril Vent.

Lampa 18W 19mg ozon/h

Luftrenare lampa med 19mg ozon

Alstrar 19mg ozon/h. Aktiverar såsom de andra lamporna även fotokatalys i luftrenaren den monteras i. Ozonmängden kan passera gällande gränsvärden om man inte har anpassat valet utefter rumsstorlek och ventilation. Ska man inte vistas i utrymmet samtidigt som luftrenaren används är det dock ett bra val till många mindre applikationer där man behöver ozon tillsammans med UVC-ljus och fotokatalys.

Passande AirSteril Silent 2000, AirSteril AS-430, AirSteril Thermal 1500 och AirSteril Vent.

Exempel på applikationsområden för Luftrenare AirSteril

Lampa 18W 38mg ozon och 70mg ozon/h

Luftrenare lampa med fotokatalys och 38 mg ozonLuftrenare lampa med fotokatalys och 70 mg ozon
Alstrar 38 eller 70 mg ozon/h. Fotokatalytisk rening sker. Passar bra till större offentliga utrymmen samt till sanering av luft och ytor i större utrymmen eller där lukt och smitta finns. Andra lämpliga utrymmen är krypgrund, vind, garage, källare etc. där ingen vistas.

Passande AirSteril AS-430, AirSteril Thermal 1500 och AirSteril Vent.

Lampa 18W 140mg ozon/h

Luftrenare starkaste modellen med fotokatalys och 140 mg ozon

Alstrar 140 mg ozon/h. Fotokatalytisk rening sker. Passar bra till större offentliga utrymmen samt till sanering av luft och ytor i utrymmen eller där lukt och smitta är stor. Denna lampa används bl.a. som kompletterande reduceringssanering av rikligt mögelangrepp i krypgrund, vind, källare, bostad etc.

Passande AirSteril AS-430, AirSteril Thermal 1500 och AirSteril Vent.

Ta gärna kontakt med oss för fri rådgivning om användningsområde och anpassning av AirSteril luftrenare.

Uppdaterad 2019-05-09

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 3

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

4 reaktioner på ”Val av UV-lampa till Luftrenare”

 1. Vilken lampa är bäst för mig? har en torpargrund som är uppdelat i olika fack, kankse kan uppskatta att den är ca 45 kvm och väldigt låg.

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Mattias,

   Om du väljer luftrenare AirSteril AS-430 kan lampa 18W 38mg eller 70mg användas. Det ges från lampan UVC-ljus som är antibakteriellt. När detta ljus faller på katalysatorplattorna startar den fotokatalytiska processen, vilken innebär ytterligare fyra effektiva reningseffekter. Adderande av lampa som avger ozon innebär att det totalt finns sex effekter som verkar brett mot olika föroreningar och lukter. Man behöver därmed inte så mycket ozon som med andra typer av luftrenare. Luftrenaren kan också användas under längre tid vilket ger totalt bättre verkningsgrad.

   I torpargrund och krypgrund kan också avfuktare behövas. Finns avvikande och elak lukt upp i bjälklaget kan avfuktare och undertrycksfläkt behövas. Mer information om detta kan utläsas på hemsidan. Du får gärna ställa fler frågor i kommentarsfälten eller maila oss.

   Mvh LFS

 2. Birgit Andersson

  Vilken lampa är lämplig för mig? Pollenallergi och kvalterallergi handlar det om!

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Birgit,

   Lampa utan ozon är det mest använda för inomhusmiljö där man vistas. Luftrenare med ozonavgivande lampa är mer för ren sanering där någon inte befinner sig under själva luftreningen. Alternativt kan man använda lampa med 3mg ozon om det är lite större öppna och välventilerade ytor i inomhusmiljön där man är.

   Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Acetec RCF 12+
Acetec EvoDry RCF 12+

Avfuktaren EvoDry RCF 12+

Svensktillverkad Sverige knapp Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

Sorptionsavfuktare som passar bra till avfuktning i krypgrund, kallvind, källare, garage, och förråd. Den är precisionsskapad för att avfukta optimalt i  utmanande förhållanden och bibehålla ett bra fuktklimat i olika utrymmen. Acetec EvoDry RCF 12+ med högtemperaturskydd, PLUS-funktionen gör att avfuktaren efterföljer de brandskyddsregler som satts vid nybyggnation och renovering.

t-koppling-avfuktare
Förgrening till avfuktare

OBS! Avfuktarens utblås är 125mm, lägg till förgrening till avfuktare Artnr. 900044 här så du kan koppla på 2st 100mm slangar.

Läs mer »
Acetec Evodry 6H
Acetec EvoDry 6H 2.0 sorptionsavfuktare

Svensktillverkad    Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

Acetec EvoDry 6H är en av marknadens minsta men ändå kapacitetsmässigt sett välfungerande sorptionsavfuktare. Avfuktaren är väl lämpad för betjäning av utrymmen som är svalare, likt mindre krypgrund, vind, garage, container, kylrum och frysrum. Andra lämpliga applikationer för avfuktaren är till bil, båt, husbil och mindre källare.

Acetec EvoDry 6H är med den inbyggda sorptionstekniken möjlig att använda ända ned till -20 grader. Det är sällan avfuktning behövs under den temperaturen. Avfuktningsfunktionen fungerar upp till +40 grader. Till skillnad från kylavfuktare eller också kallat kondensavfuktare finns inte frysrisk i EvoDry och den har inte närmelsevis samma effektbortfall vid temperaturnedgång.

Filter till avfuktare

Läs mer »
Sorptionsavfuktare EvoDry RCF 20 G1 för krypgrunder och vindar
Acetec EvoDry RCF 20 G1 sorptionsavfuktare

Avfuktaren EvoDry RCF 20 G1

Acetec RCF 20 G1, är en effektiv sorptionsavfuktare som passar bra till avfuktning i krypgrund, kallvind, källare, garage, och förråd. Den är precisionsskapad för att avfukta optimalt i  utmanande förhållanden och bibehålla ett bra fuktklimat i olika utrymmen.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen