Öppettider vardagar 8-16 Vardagar 8-16  Telefon växel 0372-10010 Telefon 0372-10010

Krypgrund med hussvamp ett allvarligt rötangrepp

Ibland finner vi krypgrund med hussvamp. Här delges ett särdeles allvarligt fall där rötangreppet riktigt fått fäste och brutit ned stora delar av träbjälklaget under det som liknar ett Erge bjälklag.

Krypgrund där hussvamp finnsFoton visande krypgrund där hussvamp effektivt brutit ned rejäla bärande bjälkar av trä, vilka var ämnade att stabilisera ett armerat betongskikt. Fukten hade gått upp i armeringen och orsakat korrosion vilket kan vara mycket illa även det.

Det var en något obehaglig vistelse här.

Hussvampen täcker större delen av krypgrundenEtt i allra högsta grad utbrett täcke av hussvamp fanns vid vidare inspektion av krypgrunden. Här finns inte mycket annat att göra än att riva ned hela konstruktionen, sanera och ersätta med nytt material, antingen gjuta platta eller bygga ny krypgrund med avfuktare som kan hindra ny fukt och hussvamp att tillkomma.

Hussvamp kan verka skrämmandeDet är inte alls konstigt att hussvampen har ett dåligt rykte och kan verka skrämmande att höra talas om och få in i krypgrunder. Det kan som här vara förödande fast är angreppet mer lokalt kan man genom väl avvägda saneringsinsatser ge huset goda chanser att stå ett antal år till utan vidare problem med just denna rötsvampsarten.

Nedbrutna trärester i krypgrundenHär har hussvampen utvunnit det den i träet vill åt. Resterna ligger som porösa nedbrutna rester utmed marken och grundmurarna. Fyndet gjordes i krypgrund inunder kyrka. Läs gärna vidare om hussvampens livsvillkor m.m. via länken ovan.

Uppdaterad 2018-09-28
Av Jerker Andersson
FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Har du egna bilder på krypgrund med hussvamp kan vi berika denna sidan med dem. maila gärna in till oss med beskrivning av ärendet.

Då sådant som detta upptäcks ser man verkligen vilka värden avfuktare i förebyggande syfte kan säkra.

Läsvärt och bra att veta

Se via bildmaterial hur förvillande likt hussvampen karbamidskum kan vara.