Mögel och bakterier i luftvärmepump samt avfuktare

5
(2)

Trots att det på en del forum skrivits om negativa fynd såsom att mögel och bakterier kan bildas i såväl innerdelen till luftvärmepump och i avfuktare, ser vi fortfarande hos gemene man viss okunskap om detta.

Vad är det då som gör att mögel och bakterier kan frodas i luftvärmepumpar och avfuktare? Jo, dessa aggregat har något gemensamt förutom att värmepumpen kan ge reell värmeeffekt, nämligen att de kan kyla luften och avfukta densamma.

Luftvärmepump vid kylning

Inomhusenhet på en luftvärmepump, där mögel kan växa till

Under sommarens värmeböljor väljer somliga att använda värmepumpen för att kyla inomhusklimatet.

Det som då händer är att varm och fuktig luft kondenseras mot kylslingorna i innerdelen. Kondensvattnet rinner ned i ett tråg och vidare ut genom dräneringen.

Det blir via kyleffekten kallt och fuktigt i “huset” inuti inomhusenheten. Ganska snabbt lägger sig ett lager med damm, sporer av mögel, pollen och annat överallt i värmepumpen sedd här. Det räcker då att det under viss tid tillförs fuktbärande luft för att mögelsporerna ska börja gro och bakterierna ska kunna utvecklas. Det sker ofta bakom fläkten och ned i tråget där kondensatet ska avledas.

Själva luftfiltret är inte tillräckligt för att samla upp de små partiklarna som mögelsporer etc. utgör. Filtret är endast till för att fånga upp de större luftburna dammpartiklarna så att flänsarna kring kylslingorna inte sätts igen allt för snabbt.

Principen för en avfuktare, s.k. kondensavfuktare, är densamma. Processluft tas in, kyls av så att kondensering sker. Det blir även här ett mögelvänligt klimat inne i avfuktaren. Nämnas ska att det även om både avfuktare och luftvärmepump principiellt till uppbyggnaden liknar varandra inte är ärligt att säga att avfuktare ger signifikant värmepumpseffekt. Det eftersom en värmepump har en utomhusdel och en inomhusdel medan avfuktaren har dessa båda enheter i en och samma låda. Avfuktare av kondenstyp utvinner därmed inte värme från uteluften.

Desinfektion med CleanZip

Desinfektion av luftvärmepump med CleanZip

Ska man beakta hälsofaran som mögel och bakterier kan innebära bör sanering eller bättre benämnt desinfektion och rengöring regelbundet ske i både luftvärmepump och avfuktare. Mekanisk mögelsanering bör utföras genom att man öppnar enheten och skrubbar samt sköljer bort det som är åtkomligt. Desinfektion med vätska såsom CleanZip Desinfektion kan utföras mellan de tillfällen där inomhusenheten till luftvärmepumpen eller avfuktaren öppnas för manuell rengöring. Tänk på att inte använda skarpa miljö- och hälsovådliga saneringsvätskor eftersom dessa blåses in i rumsluften då luftvärmepumpen är igång.

En väl renhållen och desinficerad enhet ger avsevärt högre effekt, både sett till avfuktning och kyla eller värme. En av mögel och bakterier kontaminerad enhet kan leda till bl.a. luftvägsproblem, överkänslighetssymptom och astma.

Det kan kännas en unken lukt från aggregat där mögel har tillväxt. Detta brukar kännas särskilt då luftvärmepumpen precis sätter igång och ska leverera värme. Angrepp kan finnas även om lukt inte känns. Desinfektion med CleanZip råder normalt bot på problemen.

Visste du att en av damm igensatt avfuktare eller luftvärmepump kan tappa halva sin kapacitet, eller mer? Regelbunden rengöring, såväl förebyggande som ren sanering måste utföras, särskilt om luftvärmepumpen körs på kyla under sommaren. Förutom att mikrobiella angrepp kan bildas vid kylpaketet i avfuktare kan det också uppkomma i vattentanken. Läs mer om mögel i avfuktare.

– Läs även om mögel i hus.

Jordkyla och ventilation genom markslinga ger mögel

2013-10-01
Uppdaterad 2019-05-21

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 2

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Mögel och bakterier i luftvärmepump samt avfuktare”

 1. IVT Nordic Inverter 12 KHR-N
  Installerad december 2012
  Började lukta efter en service 2016
  Luktar efter den avfrostat någon minuter till upp mot flera timmar (den längre tiden då lukten kör runt i rummet utgår jag från)
  Servades senast februari 2019 men lukten förvann inte utan återkom efter avfrostning.

  Lukten kommer oftast efter avfrostning när luften börjar bli varm, lukten försvinner efter några minuter men ibland först efter några timmar.
  Lukten sätter sig i allt från kattens päls till väggarna, lukten är inte unken mer bränd/frän
  Är pumpen avstängd en längre period försvinner lukten.

  Huset är besiktigat 2019 utan anmärkning, det finns inga dofter i huset som ger denna lukten.
  Huset består av en torpargrund.

  När pumpen blåser värme luktar det inget annat än varm luft, den cirkulerande luften luktar inget, endast efter avfrostning då den varit avstängd en stund.

  Företaget som installerat och servat pumpen känner lukten men vet inte var den kommer från, de har föreslagit plasmakluster (men jag använder inte det), kyl drift (men jag använder inte kyl drift endast värme), att plastmaterialet luktar vid uppvärmning… men de vet inte, de bara gissar.
  De säger att det inte är något fel på pumpen!!!

  Har talat med en oberoende kyltekniker som säger att det han tänker kan lukta är motorn, att något blivit fel vid servicen som gör att den luktar efter avfrostning (ovanligt men kan vara).

  Eller sitter det något i pumpen som vid avfrostning blir fuktigt och avger en doft?
  Varför förvann inte den lukten vid service?

  Pumpen sitter i vardagsrummet, långt från köket.

  Finns det någon här som kan råda mig?

  Mycket tacksam!

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej, Lukt kan vara gäckande och svårt att binda till vilken källan är. Så här på distans är det än knepigare att lokalisera än om man är på plats.

   Ett inte ovanligt bekymmer är att luktsinnet ej fungerar likadant i alla temperaturer och förhållanden. Finns någon form av avvikande lukt i bostaden så kanske man inte detekterar den annat än precis efter att luftvärmepumpen avfrostats och sedan sätter igång igen. När avfrostning sker så tillförs inte värme till bostaden. Då faller i regel inomhustemperaturen lite. Detta påverkar luktsinnet som inte kan upptäcka och medvetandegöra lukt så bra i lägre temperaturer. Nu faller temperaturen visserligen inte så mycket, men min teori är att luktsinnet “aktiveras” igen att medvetandegöra lukt när värme åter ges från luftvärmepumpen. Då känner man lukten, som sedan efter ett antal sekunder till minuter och kanske längre tid än så omedvetandegörs igen. Lukten finns där med andra ord hela tiden även om man inte känner den.

   Frågan är hur servicen på luftvärmepumpen gjordes? Har värmepaketet och det inre huset med vattentråg rengjorts ordentligt? Det sätter sig en hel del damm mellan flänsarna och även invändigt i inomhusenheten. Det kan orsaka viss lite bränd lukt när värmen kör på för fullt. Om man kör kyla blir det fuktigt i enheten, varvid bakterier och mögel kan trivas. De utsöndrar i sin tur alkoholformiga ämnen som luktar. Det kan räcka att man kört kyla vid något eller några tillfällen, så får mikroberna fäste. Rengöring med lämplig vätska och lätt tryckluft brukar fungera. Noteras ska att inomhusdamm som upphettas kan lukta.

   Gällande motorn så finns endast en fläktmotor i luftvärmepumpens inomhusenhet. Lukt från den är ovanligt men möjligen kan det komma därifrån? Om man vid servicen använt något smörjmedel eller annan vätska som ligger kvar kan det lukta.

   Kontrollera också så att hålet ut genom väggen är ordentligt tätat. Det kan annars vara så att det kommer därifrån och att man inte känner det annat än när luftvärmepumpen åter kör värme efter avfrostning. Kontrollera huset ifråga fukt- och mögelskada, eftersom sådan kan vara problemet.

   Hoppas du kan vara behjälpt av denna information.

   Mvh LFS

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktregister

0 (0)                 A. Acetec Sorptionsavfuktare   Acetec Evodry PD Acetec Evodry PD+ Acetec Evodry 6H Acetec Evodry 6P Acetec Evodry 12H Acetec Evodry 12P Acetec Evodry 18H

Acetec EvoDry sorptionsavfuktare med rotor

0 (0) EvoDry modell P är den mer avancerade och levereras med en Panel där övervakning av klimatet i utrymmet som avfuktas kan göras, via panelen kan även inställningar göras. Avfuktarens panel har en diod

Spara energi och hälsa med avfuktning.

0 (0)   Spara energi och hälsa med avfuktning, sänk inte temperaturen utan avfuktning. Rekordhöga energipriser gör att uppvärmning av hus och andra byggnader blir väldigt kostsamt. Europas beroende av rysk energi har lett till

Produktexempel

Ballast MB136 till as-750 och watersteril

Airsteril ballast MB136

0 (0) Airsteril ballast MB136 Ballasten passar till luftrenaren Airsteril As-750 och vattenrenaren Watersteril Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att

Läs mer »
Ballast Airsteril MB123

Airsteril ballast MB123

0 (0) Airsteril ballast MB123 Ballasten passar även till Watersteril vattenrenare. Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen