Sedan bekämpningsmedel mot mögel och alger etc. förbjudits i färg har många hus fått påväxt av svartmögel på fasad samt andra målade ytor. Klimatets förändring syns även som ökad svartmögelförekomst mer allmänt på och i hus.
Så här kan en vitmålad fasad se ut redan ett år efter att färgen applicerades. Svartmögel syns tydligt och har fått bra fäste genom att färglagret inte varit tillräckligt tjockt för att till fullo skydda det underliggande virket.
I de fall där svartmöglet sitter ytligt går det att tvätta av. Har mögel målats över och sedan växt igenom färgen kan det enda hållbara sättet att utföra mögelsanering vara att skrapa eller blästra bort färgen, vilket medger djupare sanering innan ny målning sker.
Vattenlagrat timmer har visat sig kunna ställa till med stora skador där snabb mögelpåväxt tillkommit såväl under färglager såsom t.ex. på vind. Det är mycket svårt för husägare att ställa någon till svars i sådana ärenden.
Svartmögel på impregnerat virke
Även om virke impregnerats medelst för mikroorganismer giftiga ämnen angriper svartmögel och andra typer av mögel inom kort tid då temperatur och fuktförhållanden är de rätta. Impregneringen skyddar uppenbarligen inte för ytligt angrepp utan endast mot mer djupgående röta.
Det fenomenet ser vi ofta vid inspektion i krypgrund där impregnerad syll kan uppvisa s.k. svarta prickar, som är ett annat populärnamn för svartmögel.
Sanering av svartmögel
Sedan det tillkom förbud mot bekämpningsmedel i färg har utbudet av saneringsvätska ökat dramatiskt. Företagen som är ansvariga för spridningen av kemikalierna ifråga kör ibland med vad vi vill påstå vara “vita lögner” i form av marknadsföring som talar om hur lite påverkan saneringsvätskan har på naturen och vår hälsa. En viktig fråga är om det ändå inte hade varit bättre att låta det finnas bekämpningsmedel mot svartmögel etc. i färg än som nu att hus regelbundet formligen måste duschas i olika gifter?
Trygg-Hansa har låtit utföra en undersökning gällande hur många hus som uppvisar svartmögel. De säger att 16% av husägarna är drabbade. Troligen är denna siffran långt mycket högre! Det konstaterar vi genom vår kontakt med många andra personer inom saneringsbranschen samt drabbade husägare som söker råd för åtgärdande. Hela 40-70% av det svenska fastighetsbeståndet har mögelskador som inte kan ses som ringa.
Svartmögel kan enligt forskning vara en av faktorerna när det gäller sjuka hus sjukan. Förutom villor har ett stort antal skolor rapporterats vara angripna. Läs mer om ett av de i skrivande stund senast medialt uppmärksammade fallen av svartmögel i förskola. Det är uppenbart att många skolbyggnader i Sverige är eftersatta och kanske t.o.m. fuskbyggda och därför kan fungera som grogrund för mikrobiell aktivitet. Vidare information finns på vår nyhetsbevakande sida om mögel.
Uppdaterad 2019-05-28
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 4.4 / 5. Antal röstande 12
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst
4 reaktioner på ”Svartmögel på hus virke färg fasad”
Hej
Jag har omålat virke,som jag till en del tog rå linolja på, det mesta har blivit muggit av svarta prickar, det är under tak,men fritt blås då väggarna inte är färdiga, för det om jag tar tjära på? Då går det inte att ha ett omålat hus,men det hade de väl förr?
Byggmax virket är lite bättre,vindskivor som jag köpte på sågen är helt angripna. Hur löser jag det?
Mvh Sanna
Hej Sanna,
Det blir i regel alltid mögel på träfasader som inte är behandlade med mögelhämmande medel. Vanligen uppstår det man kallar för svarta prickar. Innan man t.ex. målar över mögelskadat material är det viktigt att noga sanera ytorna med lämplig saneringsvätska. Blöt upp med saneringsvätska och skrubba. Skölj sedan av. Sedan låter man det torka. Därefter sprayas vätska på en sista gång. Är det kraftigt angripet kan man istället byta ut materialet.
Hej,
Räcker det att tvätta? Allt går ju inte bort, så man bör väl även desinficera – särskilt före målning. Få experter nämner något om det.
Hej Leif,
Mögel på fasad, även kallat svarta prickar eller svartmögel, är viktigt att få bort och/eller avdöda innan målning. Risk finns om underarbetet slarvats med att möglet sedan växer igenom den nya färgskiktet. Det kan skapa rätt stora besvär och avsevärt merarbete. I omfattande fall kan färgen behöva skrapas bort och underarbetet behöva göras om. Målartvätt för utomhusbruk brukar innehålla saneringsvätska vilken består av en tensid som både rengör och avdödar, samt i viss mån ligger kvar och gör verkan. Bra är att skölja med vatten, påföra målartvätten, skrubba och skölja rent. Ge sedan fasaden tid att torka innan målningen.
Kommentarer är stängda.