Det vi länge sagt konstateras nu även av ledande forskare i Sverige. Vinden är en riskkonstruktion sett till uppkomst av fukt och mögel.
Tidningen Sydsvenskan skriver i en artikel den 14/11-08 att Ingemar Samuelsson vid SP säger att det inte längre finns några beprövade lösningar gällande säkert byggande relaterat till fukt och mögel. Tidigare har krypgrund klassats som riskkonstruktion då man sett allt mer ökande mögelangrepp. Nu har turen kommit till vind och i synnerhet den mer isolerade, tilläggsisolerade vinden.
På SP har man länge och ingående forskat kring ämnet och dessa rön har nyligen diskuterats vid Fuktcentrum i Lund där Ingemar Samuelsson lyfte fram det tråkiga konstaterandet om våra fuktskadade vindar och att gränsen för hur mycket fukt råspont tål har passerats.
Brister i förebyggande information gällande fukt och mögel på vind
Vi tycker det är mycket olyckligt att forskare och andra inom området insatta inte tidigare har gått ut och varnat för de tråkiga konsekvenserna med fukt och mögel som ökad isolering i och på vindsbjälklaget samt byte av värmesystem utgör för klimatet på vinden. Tillräcklig kunskap har funnits för att man tidigare skulle kunnat gå ut i bred front och informerat i förebyggande syfte. Istället har det länge basunerats ut att vi måste tänka ekologiskt och snåla in på energibehovet gällande våra hus. Frågan kvarstår när vi ska lära oss att tänka logiskt och använda kunskapen som finns sedan många århundraden tillbaka, för att på bästa sätt kunna komma fram till hållbara lösningar?
En nackdel med forskning kan vara att det krävs tid innan forskningsresultat kan ges. Dock får det inte ta så här lång tid och framförallt måste olika konstruktioner och del-lösningar i dessa mycket noga gås igenom och godkännas innan kommersiell produktion sker. Godkännandet ifråga måste utfärdas av statligt organ.
Var finns klimatförändringen i debatten om vind?
Att klimatet och klimatförändringen spelar roll för klimatet i krypgrund har nyligen bl.a. genom Anticimex konstaterats. Givetvis speglas klimatförändringen också genom det allt mer ökande antalet mögelangripna vindar. Här har man i dags dato 16/11-08 missat något av väsentlig vikt. Likt alla andra rön så dröjer det säkert ett tag innan denna kunskap lyfts fram till berörda och drabbade husägare.
Frågor som vi ställer oss
– Varför ska det väntas med information och åtgärder till problemen hejdlöst eskalerar?
– Var finns de ansvariga bakom byggnadskonstruktioner i Sverige?
– Är Boverkets nya regler om energisnåla byggnader genomtänkta sett till att det inte finns några beprövade konstruktioner mot mögel och fukt?
– Vad händer med de allt mer populära s.k. passivhusen om några år när fukten fått fäste i dessa?
– Är det ekologiskt tänkande att skapa regler som för med sig dyra renoveringar av skador och även miljöpåfrestande mögelsanering med saneringsvätska?
Relaterad läsning
– Fukt och mögel på vind – Många husägare är omedvetna
– Mögel i hus – Varför mögelangrepp lätt kan starta
Uppdaterad 2019-05-30
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst