Sök

Krypgrund – Fungerar FTX värmeväxlare som avfuktare

1
(1)

På senare tid har det annonserats en del kring användande av s.k. FTX värmeväxlare i frågan att säkra krypgrund från radon, fukt och mögel. Det har inkommit frågeställningar till oss rörande om lösningen håller vad som utannonserats och ger tillräcklig avfuktning. Här ges svar.

Krypgrund med värmeväxlare, vilken inte fungerar som avfuktare

Funktionsmässigt drar värmeväxlaren via två fläktar och separata kanaler in samt ut luft från krypgrunden. I växlaren roterar en trumma av metall med många små kanaler förbi båda luftströmmarna. Värmen överförs på så sätt från den ena luftströmmen till den andra. Läs mer om liknande typ av värmeväxlare.

FTX, d.v.s. från- och tilluftsventilation med energiåtervinning togs ursprungligen fram för att sänka uppvärmningskostnader i uppvärmda hus och bostäder. Att använda aggregaten till krypgrund ser vi som högst osäkert i förhållande till ämnet fukt då det inte fungerar som en reell avfuktare och därmed ej hela tiden ser till att hålla den relativt sett kallare krypgrundens klimat sådant att mögel inte kan bildas.

Krypgrund tillförs fukt

I roterande värmeväxlare finns ingen dräneringsslang för kondensvatten. Sådan används vanligen bara vid bruk av korsströmsvärmeväxlare, vilka ibland måste avfrosta. I en roterande värmeväxlare sker fuktåtervinningsgrad om ca. 50% av värmeåtervinningsgraden och mängden fukt som återvinns varierar beroende på ingående variabler såsom till- respektive frånluft, d.v.s. vid 80% värmeåtervinningsgrad så sker fuktåtervinning om ca. 40%, från frånluft till tilluft och i vissa fall givetvis tvärt om. Detta likställes vid ventilation av krypgrunden med enbart fläkt, fast med värmeåtervinning. Vinsten blir jämnare temperatur men negativt är att fuktproblemet enligt krav för ett säkert klimat inte påverkas till över hela året sett positivt (läs torrare). För att erhålla avfuktningseffekt får värmeväxlaren endast tillåtas vara i drift när fukthalten ute är lägre än i krypgrunden. Det går därför definitivt inte att likställa funktionen under hela värmeperioden med funktionen hos en avfuktare likt sorptionsavfuktare, då den senare arbetar igenom krypgrundens luftvolym så många gånger som krävs för att säkerställa klimatet. Värmeväxlaren drar igenom en konstant högre luftmängd som endast vid gynnsamma temperaturförhållanden “bearbetas” en gång och tillför därför periodvis skadlig fukt, samt även mögelsporer i mängd.

Under perioder då den ingående och utgående lufttemperaturen inte skiljer sig nämnvärt åt sker varken värme- eller fuktåtervinning. Under just dessa tider på året har vi hög relativ- och kanske också absolut luftfuktighet utomhus. Det är inte ovanligt att fuktperioderna kan vara upp till flera månader, eller under hela vinterhalvåret, med RF% liggande mellan 85-100%. Här kommer krypgrund såsom syllar och golvbjälklag teoretiskt sett formligen mättas med fukt, särskilt där tjockleken av isoleringen i golvbjälklaget är rejält tilltagen och där huset i övrigt inte är så pass uppvärmt att ganska stor mängd avfuktande värmestrålning kan ske nedåt krypgrunden till.

Visserligen minskar risken för grodd och tillväxt av mögel då man genom värmeväxlingen kan sänka temperaturen i krypgrunden. Dock vill vi påstå att detta sätt inte är tillförlitligt genom att fuktmätning ej sker både ute samt inne i krypgrund och utefter givna variabler för uppkommande av mögelgrodd styr när ventilation kan ske i avfuktande syfte eller inte.

All värme kan ej transporteras bort utan visst tillskott kommer alltid ske under varmare årstid. Just detta tillskott kan vara tillräckligt för uppkommande av problem relaterat till tilltänkt lösning i helhet.

För uteslutande av risken med tillförd fukt måste ett värmebatteri (typ av element) integreras i värmeväxlaren. Värmen sänker den relativa fuktigheten i inkommande luft. Det kommer resultera i oerhört dyr driftskostnad då aggregatet genom fläkdriften redan utan värmetillskott vid max. drift drar upp till 160W/h, vilket motsvarar kring 1.400kWh och en total årlig kostnad om närmare 1.700 SEK vid ett elpris om 1,2 SEK/kWh. Tillägget av värme kan öka kostnaden med i värsta fall upp till tusenlappar per år.

Radon ventileras ut

Problem med radon kräver kontinuerligt undertryck. Ska man börja styra ventilationsaggregatet ifråga efter fukthalt i luften kan det kanske inte vara i drift under långa perioder. Även i denna fråga falerar det.

Risk med varierande fukttillstånd

Vårt beslut

Dignitär inom ventilationsbranschen har av oss tillfrågats i ärendet, svaret blev som följer.:
Tror inte på denna lösning. Man kan givetvis ventilera bort radon och i vissa fall fukt när uteluft är torrare än i krypgrunden, men detta kräver en styrning som kollar fukthalt ute och i krypgrund. Vitsen med denna produkt skulle vara att funktion finns för att varken kyla eller värma utrymmet så mycket p.g.a. värmeåtervinning om kanske ca. 80%. D.v.s. att man behåller kylan sommartid och värmen vintertid, i viss mån. Ingen lösning för att avfukta en krypgrund. Kanske kan man med detta system skapa något som mer liknar en s.k. varmgrund men då behöver aggregatet även ha ett värmebatteri.”

Kan avfuktare kopplas till ventilation – värmeåtervinning FTX

Uppdaterad 2019-05-16

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 1 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

T-koppling till EvoDry 6H/6P

Förgrening till EvoDry 6H/6P

0 (0) Förgrening till EvoDry 6H/6P T-koppling som ansluts till sorptionsavfuktare EvoDry 6H/6h, anslut två slangar på stosarna på t-röret för fördelning av torrluft till

Läs mer »
Teströr mögeltest

Mögeltest – Snabbtest för att hitta mögel i hus

Med pro-clean test kan man snabbt få reda på om det finns över normala nivåer av dött eller levande mögel i boendet. Inom 10 minuter får man testsvar.

Väntar du längre än 10 minuter så kan färgen förändras men är då inte längre relevant.

Säljs i 5-pack

Läs mer »
Helmask SR 200

Helmask SR 200

Sundströms Helmask SR 200 har tätslutande visir vilket ger fullgott skydd såväl sanering som inspektion.

Andningskomforten i helmasken är mycket bra. Detta kan vi själva styrka då SR 200 används inom företaget vid sanering av olika slag.

Levereras med 1 st Partikelfilter SR 510 P3 R.

Kan även kombineras med Gasfilter SR A1, se tillbehören.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen