Sök

Luftrening i bostad hus och lägenhet

0
(0)

AirSteril innebär en nyare och modernare typ av luftrenare vilken ger goda effekter med hjälp av ultraviolett ljus och fotokatalys. Luftreningstekniken gör att luft som passerar igenom enheten mycket väl reduceras från olika biologiska föroreningar. Vidare effekt ges också ut i rumsluften där luftrenaren placerats. Om luften rör sig från det rummet in i andra utrymmen följer viss del av reningseffekten därför med. Det är inte bara hela rumsluften som renas utan effekt ges även mot ytor likt väggar, tak, golv och möbler.

Den speciella kompositglaslampan i luftrenarna styr om ozon ska avges eller inte. Det man bör tänka på är att ozon i för hög koncentration kan vara hälsopåverkande. Vid generell luftrening i bostad, lägenhet och hus rekommenderar vi därför oftast att man väljer icke ozonavgivande lampa till AirSteril. Har man god ventilation och lite större rum eller öppen planlösning kan mycket svagt ozonalstrande lampa dock väljas. Vid ren saneringsinsats där man inte vistas är det dock brukligt och effektförhöjande att använda ozon. Mer information ges nedan.

Placering av luftrenare

Luftrenare AirSteril Silent

I serien AirSteril finns flera modeller anpassade utefter både önskemål och behov. En vanligt såld och omtyckt modell är AirSteril Silent som är helt ljudlös. Silent är till konstruktionen välvd med platt baksida och är ämnad för att hängas mot vägg. Inne i luftrenaren skapas termisk effekt som gör att luft sakta passerar igenom enheten, från botten och upp genom locket. Reningseffekten som medfföljer ut i luften bör ha möjlighet att spridas i rumsluften. Placering av luftrenare Silent bör därför göras längre in i rummet sett från dörren in dit, eller i närheten av luftintag till rummet, likt på samma vägg som väggventil för ventilation är monterad.

Läs mer om den ljudlösa luftrenaren AirSteril Silent

Om luftrenaren placeras nära eller närmare frånluft, d.v.s. där luft från bostaden dras ut, kommer effekten att minska. Därför är placeringen som ovan omtalad viktig. Ytterligare tips kan vara att placera luftrenaren i närheten av innerdelen till luftvärmepump. Då hjälper luftvärmepumpens luftcirkulation samt värmeavgivning till att snabbt sprida reningseffekten.

AirSteril AS-430 luftrenare för bostad, hus och lägenhet

AirSteril AS-430 är en portabel luftrenare med inbyggd fläkt för snabbare luftreningsprocess. Enheten ställs på sina fyra silicongummifötter antingen på golv eller annan lämplig yta. Även med denna luftrenare gäller för högsta möjliga effekt att den placeras närmare tilluft än frånluft i bostaden. Om ozonalstrande lampa används i AS-430 ökas luftreningseffekten då enheten placeras högt i rummet. Ozon är nämligen tyngre än luft och sjunker därför mot golvet. I rumsluft som cirkulerar, t.ex. via bordsfläkt eller m.h.a. luftvärmepump kan ozonet dock inte sjunka undan så mycket som om luften är stillastående.

Läs mer om Luftrenare AirSteril AS-430

Viktigt vid luftrening med ozon

AirSteril luftrenare går att välja med avgivning av ozon eller utan. Det styrs via val av lampa som sätts i enheterna.

Det hygieniska gränsvärdet är i Sverige satt till 0,1ppm (0.2 mg/m3). Det är tillåtet att arbeta max. 8 timmar vid 0,1ppm. Redan vid ofarliga 0,02ppm eller däröver känner man normalt doft av ozon. Enligt Arbetsmiljöverket är inte ozonet allergiframkallande eller cancerogent. Dock vet vi att känsliga individer kan reagera vid lite lägre nivåer. Därför rekommenderar vi oftast inte, särskilt inte om man är känslig, att man använder sig av ozon i bostad, lägenhet eller hus där man samtidigt är.

Exempel på luftreningsanpassning

Steg ett för anpassning och önskmål gällande luftreningen är att man väljer vilken luftrenare som skulle passa bäst. Därefter görs val av UVC-lampan som ska sitta i enheten. Det går också att skaffa olika lampor, en för sanering med ozon och en för allmän luftrening där man vistas. Lamporna kan enkelt bytas.

Airsteril lampa UV15 (ingen ozonproduktion) passar bäst till:
– Allmän luftrening
– Sanering av tillfällig rökning, lättare avvikande lukt, enstaka husdjur etc.
– Punktsanering, då riktas AirSteril direkt mot ställe som ska saneras
– Neutralisering av luftburna bakterier och virus etc.
– Mindre hus med självdragsventilation eller avdelade rum.

AirSteril lampa 3mg (3mg ozon/h) passar bäst till:
– Allmän luftrening i lite större och välventilerade rum, ej sovrum
– Reducering av lite starkare lukter som sätter sig i kläder, möbler etc.
Ozonkoncentrationen från denna lampa är så låg att man oftast inte känner någon ozonlukt alls. Dock ökas luftreningseffekten från fem effekter till sex olika effekter på synergiskt vis om man väljer ozonlampa.

AirSteril lampa med högre ozonmängd

Det finns möjlighet att öka saneringseffekten genom val av högre ozonavgivnade lampor. Ska man samtidigt vistas i aktuellt utrymme där luftrenaren verkar, måste kontroll av ozonhalten i luften göras så att mängden inte överskrider tillåtna värden. För att kunna ge råd om detta är det bäst att samtala om just den applikation du önskar använda luftrenaren till. Välkommen att ringa eller maila ifråga.

Läs mer om val av UV-lampa till Luftrenare Airsteril

Läs även om att ozon marknadsförs vilseledande

Airsteril passar mycket bra i bostaden, såväl till allmän luftrening som till luktsanering.

Visste du att avfuktare också fungerar som luftrenare? Föroreningar kan transporteras på och i vattenmolekyler och tas då bort av avfuktaren. Om det i lägenhet, hus eller bostad i inomhusmiljön är för fuktigt, kan luftrenare AirSteril vägvinnande kombineras med avfuktare för högre effekt.

Tänk på att lukter från mögel, bakterier eller kemiska skador i huset inte helt försvinner utan materialutbyte vid skadeområdena. Luftrenare ses som kompletterande åtgärd.

Uppdaterad 2019-05-16

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

4 reaktioner på ”Luftrening i bostad hus och lägenhet”

 1. Rita Åstrand

  Vi bor i ett hus på 70 m2 byggt i slutet av 70-talet. Gjuten platta, men har en potatiskällare som tyvärr det kommer in markfukt i (finns endast ytvattendränering o riktig dränering är ej aktuell då det delvis är berg vid huset så blir för dyrt). Vi har tagit bort så att ej fukt/vatten kommer åt trä.

  Huset har självdrag med för lite ventiler under många år. Direkt eluppvärmning (oljefyllda element). Kakelugn som vi eldar flitigt i. Tidigare oljeuppvärmning och vedeldad bastu. De kanalerna i skorstenen har blivit igensatta med bergull.

  Vi har en lukt i huset som inte är direkt elak, men inte heller trevlig. (Lukten känner vi främst i vindfånget och hallen o har lite funderat om det kan ha med skorstenen att göra. Men den är helt in i väggen. Och så luktar det en annan lukt (källare) nära källarluckan.) Oftast känner vi den inte. Bara under vissa temperatur/väderförhållanden. Våra kläder luktar dock säger andra.

  Flera personer, firmor har varit och “luktat”. Alla säger att ej mögel. Eventuellt att luft dras genom väggar och golv så vi har ökat mängden ventiler.

  Vi har oxå en “vanlig” luftrenare i vardagsrummet, men har funderat om vi skulle kunna få bort lukten med en effektivare luftrenare. Har tänkt ex på ozonbehandling, men tänker oss att lukten väl kommer tillbaka ganska fort efter behandlingen.

  Var därför intressant att läsa om denna luftrenare som du skriver om. Att man kan ha på den hela tiden. Ev köra med extra ozonlampa ibland?
  Eller vad tror du?
  Vad är det för pris på dessa renare?

  1. Ljungby Fuktkontroll

   Hej Rita,

   När det gäller hus som är uppförda mellan åren 1955-1979 och något år senare brukar vi titta om det finns behandling med träskyddsmedel. Under dessa år användes vätskor som bl.a. innehöll klorfenoler. När det blir för fuktigt och bakterier och/eller mögel börjar omvandla klorfenolerna till kloranisoler så uppstår en speciell lukt. Somliga karakteriserar lukten som jordkällare eller mögellukt. Vi som är vana tycker att det är en blandning med kemiskt inslag. Det gäller således att försöka spåra om impregnerat material kan finnas. Mögel, bakterier och vissa byggnadsmaterial kan också avge lukter.

   Om det är för lite ventilation, inluft, så sker undertryck särskilt under vintern och när det eldas i kakelugnen. Finns någon typ av fuktrelaterad skada i huset så kan mer ventileras in under sådant förhållande än annars.

   Luftrenare med s.k. hepafilter kommer inte att ge någon effekt mot mikrobiella lukter då de består av kolväten, alkoholformiga ämnen som passerar rakt igenom luftrenarens filter. AirSteril luftrenare fungerar på annat sätt genom fotokatalys och valbart om man önskar även med ozon. Ozon ska man dock vara försiktig med i inomhusmiljö där någon vistas.

   Behandling via luftrenare med ozon ger bra verkan i luft och in i riktigt porösa samt tunna material. Ozonet klarar inte att tränga in i härdare ämnen som trä, gips, betong etc. Därför gäller det att försöka spåra källan till lukten så att man kan vidta rätt åtgärder. Luftrenare med fotokatalys kan vara en del av saneringen som ofta måste till.

   Det är bra att kontrollera den relativa fuktigheten i jordkällaren. Kanske finns källan till det ni upplever här? Avfuktare kan lösa för hög fuktighet. Man kan även köra AirSteril luftrenare i jordkällaren, samt om det behövs byta isolering och annat eventuellt skadat material. Det går också att prova undertrycksfläkt tillsammans med avfuktare, för att vända luftflödet så att ev jordkällarlukt inte kommer upp i huset.

   Det kan lukta illa från skorsten som blir för fuktig, i synnerhet om det inte finns skorstenshuv. Försök spåra luktkällan. Det kan krävas ingrepp i huskonstruktionen för att göra det.

   Luftrenarna vi har kan ses i butiken vilken du kommer till via menyval överst på sidan.

   Mvh LFS

  2. Jag hade lukt från tilluften i skorstenen, en ventil med spjäll som var placerad under eldstaden. Ventilen tog uteluft från ytterdelen av skorstenen, MEN även från under huset. Kanalen var murad som ett T ,och visade sig vid en filmning.

   Inte konstigt att det doftade krypgrund till och från…

   Bara ett tips.

   1. Ljungby Fuktkontroll

    Hej John,

    Tack för tipset. Detta har vi tidigare skrivit om då fenomenet inte är alldeles ovanligt. Det kan från skorsten lukta allt från sot till mögellukt och surt. Som i ditt fall kan det transporteras luft från krypgrunden varvid det kan tillkomma lukter från det utrymmet.

Kommentarer är stängda.

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

Lampa för vattenrenaren – Watersteril

Lampa till WaterSteril

Lampa för vattenrenaren – Watersteril

Längden på lampan är 43,5cm

Äldre modeller har en liten förlängning och därför är det viktigt att du mäter din gamla lampa, är din lampa längre än 43,5cm så meddela du detta vid kassan i fältet mer information.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen