Sök

Mögel är farligt genom att skada lungfunktion

0
(0)

Intresset och forskningen kring mögel och fukt i hus ger kontinuerligt nya uppslag. Denna gång uppmärksammar vi Dan Norbäcks viktiga information framkommen under projektet ECRHS II som pekar på att mögel i boendemiljö kan vara farligt genom negativ påverkan av lungfunktionen.

Genom longitudinell nioårig studie med såväl riktad byggnadsteknisk inspektion som individuell spirometri konstaterades att kvinnor och barn i synnerhet kan påverkas allvarligare av fuktskador och mögel. Lungkapaciteten sågs minska, särskilt då det fanns skador i sovrummen.

Hela 41,3% av det totala undersökta bostadsantalet uppvisade någon form av mögel medan 50,1% rapporterades som fuktskadat.

Multifaktoriellt

Fuktskada och mögel är inte entydigt som föroreningskälla utan kan genom varierande förhållanden ge upphov till olika hälsopåverkande kemikalier, gaser och partiklar. Sker vattenskada som påverkar en viss typ av material kan materialnedbrytning ske och avgivning till luft av tidigare specifikt materialbundna kemikalier starta. Samtidigt kan andra kemiska reaktioner äga rum. Därtill kan bakterier med avgivna bakteriegifter kallat endotoxiner tillväxa i den för fuktiga miljön. Även mögel med sina olika metaboliter t.ex. mögelgift trivs som bekant vid relativ fuktighet och fuktkvot över gränsvärdena. Detta sammantaget benämns som multifaktoriellt, vilket i sin tur ställer till problem för forskare att exakt konstatera vad som är den utlösande faktorn, som här vid nedsättning i lungfunktionen. Dock tycker vi att man nu med hela handen kan peka på att det finns tydlig risk att vistas i hus med fukt samt att mögel kan vara farligt. Det eftersom den här aktuella rapporten från Dan Norbäck m.fl. sammantaget med mängder andra evidens- och forskarbaserade uppgifter i stort talar samma språk. Åsiktsmässiga undantag finns att utläsa under sidan inomhusklimatproblem.

Ej unikt

Det procentuella antalet mögelskadade hus som i forskarrapporten lyfts fram är ingalunda unikt. Jämförbara tal har genom Boverkets information presenterats samtidigt som vi samt våra pålitliga kontakter inom branschen konstaterar ungefär samma siffror eller högre. Mögel i hus är ej unikt utan blir vanligare för var dag då omkringliggande faktorer för möglet ifråga är gynnsamma, då inte bara med tanke på utomhusklimatet. Det som egentligen är situationsunikt är samhällets oförmåga att ta tag i detta som kostar oss enorma summor i sjukskrivning och utslagning, sjuka hus skördar offer och skapar ett ostabilare samhälle, medan vissa profiterar på att motarbeta sanningen eller kraftigt förhala densamma.

Mögel farligt

Får man uttrycka sig så undrar vissa? Med samlad kunskap måste vi säga att mögel är eller kan vara farligt i synnerhet när det är fuktskade- och husrelaterat, eftersom exponeringstiden då vanligen är lång. Det enda vi inte med säkerhet kan säga är vem som blir drabbad och i molekyl- samt cellnivå exakt peka på vad som är farligt och vad som i kroppen händer. Arbetet med att avslöja den totala “mögelbilden” har sedan mitten av 2000-talet avancerat genom teknologiska framsteg och bättre förståelse. Några mycket intressanta rapporter bland andra är följande:

Astma och Allergiförbundet

Astma- och Allergiförbundets informationsflöde förde in oss på Dan Norbäcks studie genom sidan Fukt och mögel ger sämre andningsförmåga. Här berättas också om ytterligare studie som framlägger att skolor med mögelsvamp kan leda till att elever får sämre lungfunktion.

För dig som är intresserad av att ta del av Dan Norbäck – “Lung function decline in relation to mould and dampness in the home…” läs här

– Dan Norbäck forskar vidare om astma, fukt, mögel och endotoxin. (Länk till Arbets- och Miljömedicin i Uppsala.)

Uppföljaren till ECRHS II, som berättar om utvecklande av astma, publicerades officiellt 2013-02-08.

Uppdaterad 2019-05-22

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Cookie Policy (EU)

5 (1) Hur bra var denna sida? Klicka på en stjärna för att rösta Lägg till din röst Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1 Inga röster än. Bli först med att lägga din

id06-logotype
Avfuktningsprojekt med ID06

0 (0) Ljungby Fuktkontroll – Din Partner för Säkra avfuktningsprojekt med ID06   Vad är ID06 och Varför Är Det Viktigt? ID06 – En Nyckel till Säkerhet och Effektivitet ID06 är en standard för identifikation

Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund
Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund

0 (0) Användning av Airsteril AS-430 i krypgrund                       För att hantera luktproblem i krypgrunden finns det flera åtgärder att överväga, eftersom lukt ofta sprids

Produktexempel

Kallfogger för foggning av saneringsvätska mot mögel, bakterier och lukt

Kallfogger för saneringsvätska mot mögel bakterier lukt

Med LFS kallfogger foggas eller också kallat dimmas saneringsvätska eller desinfektionsvätska ut på effektivt sätt. Kallfoggern skiljer sig från andra typer av rökmaskiner genom att den inte värmer upp saneringsvätskan i ångform. Istället åstadkoms av en effektiv europatillverkad eldriven motor ett högre tryck, vilket tillsammans med det justerbara munstycket finfördelar vätskan i mycket små droppar.

Genom att använda denna kallfogger bibehålls egenskaperna hos vätskan för sanering eller desinfektion.

Foggningsmetoden medger att man kan komma åt utrymmen som annars är svåra att sanera. Samtidigt är det lättare att fördela saneringsvätskan och även hushålla med densamma.

Läs mer »
Radonsug RS 100

Radonsug Corroventa RS 100

RS 100 är utvecklad för radonsanering av hus med platta på mark eller källare/suterräng som ligger på mark där det är svårt att få luft genom materialet. Eftersom RS 100 är så kraftfull, kan den kopplas samman med långa rör och är därför mycket lättplacerad. Radonsug Rs 100 anslutas med upp till 12 sugpunkter och kopplas samman med 50 m rör på trycksidan och 200 m rör på sug sidan.

Radon sägs orsaka omkring 500 fall av lungcancer varje år i Sverige. De senaste åren har kunskapen om radonets faror blivit alltmer känt runtom i världen och 1 juni i år trädde den nya strålskyddslagen i kraft i Sverige där det nya referensvärdet för radon i bostäder, allmänna lokaler och arbetsplatser är 200 Bq/m3.

 

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen