Sök

Frågor om mögel på vind

4.6
(5)

Vi har samlat ihop en del från våra läsare och kunders sida inkomna frågor om problem med mögel på vind. Här ges svar på dessa. Det går även bra att ställa fråga i kommentarsfältet längst ned på sidan.

Är det vanligt med mögel på vind, behöver jag vara orolig?

Statistik visar att det idag är lika vanligt med mögel på vind som det är i krypgrund. Upp till 75% av båda dessa s.k. kallutrymmen ligger i riskzon för att drabbas av mögelpåväxt. Informationen om att vindar är lika hårt drabbade som krypgrunder har inte nått ut med full kraft än, i synnerhet inte till de som är drabbade d.v.s. villaägarna. Det finns därmed all anledning att ofta inspektera och utföra fuktmätning särskilt under hösten, vintern och våren då vindsutrymmen ofta är hårt fuktbelastade.

Är det skadligt att bo i ett hus där det växer mögel på vinden?

Man ska aldrig acceptera mögel i sitt hus. Mögeltoxiner är mindre än själva mögelsporerna och kan med lätthet transporteras ned i boendeytan genom otätheter i vindsbjälklaget då det råder undertryck i bostaden. Risk finns också att sporer och toxiner från vinden följer med in i friskluftsintagen till bostaden. Vid olika väderlekar och typer av blåst kan det uppkomma övertryck på vinden vilket medför att möglets skadliga substanser trycks ner i bostaden genom otätheter. Forskning har visat att mögel är långt mycket skadligare än vad som tidigare ansetts. Olika mindre giftiga mögeltoxiner kan tillsammans bilda en starkare giftverkan som kan vara en klar fara för hälsan.

Mögel på insidan av råsponten på en vind

På bilden syns mögel och blånad främst på råsponten i en tillfälligt oisolerad vind.

Varför möglar resväskor, kartonger och tyger på vår vind?

Vi har sett till från inrådan av vår snickare hålla god ventilation på vinden. Detta ska enligt honom hjälpa. Har man inte rätt sorts avfuktare på vinden så ska utrymmet inte heller användas som förvaringsutrymme, vare sig det finns ventilation eller inte. Periodvis under året kommer den relativa fuktigheten på många vindar upp för högt för att material som det ni nämner säkert ska kunna förvaras där. Det tips ni fått av denne snickare går stick i stäv med vad man nu rekommenderar för att vinden ska må bra och klara sig från mögel. SP har tidigare gjort en undersökning som visar att de vindar som har mest ventilation också är de med mest mögelförekomst. De äldre vindar utan ventilation som förekom i undersökningen var även drabbade av mögel fast i mindre utsträckning.

Jag behöver tråkigt nog sanera min 75m3 stora vind mot mindre förekomst av svartmögel (syns bara på vissa av bräderna, råsponten). Finns det några bra alternativ till olika miljöpåfrestande saneringsvätskor?

Ja, det finns idag miljövänliga alternativ till saneringsvätska som ofta är mer eller mindre miljöpåverkande. Ett alternativ är fotokatalytisk luftrenare som också alstrar en viss mängd ozon. Förutom att sanera mögel så sanerar också dessa luftrenare lukt såsom mögellukt. Läs mer om Luftrenare AirSteril som kombinerar flera olika saneringsmetoder i en, utan att vara miljöpåverkande.

Rikligt med mögel på råspont men ej på takstol
Tydlig kontrast hur bra takstolarna klarar sig från mögel sett till råsponten som här är kraftigt angripen av flera arter av mögel.

Detta mögelangrepp behöver inte betyda att taket måste läggas om. Så länge röta inte finns kan man sanera bort delar av problemet.

Isoleringen på min vind i vindsbjälklaget luktar illa och är full med svarta prickar. Det finns också mögel på råsponten. Lukten kommer ner i huset ibland och jag tycker det är otrevligt. Vad gör jag som bäst åt problemet?

Lukt och svartmögel som satt sig ordentligt i isoleringen finns inte mycket annat att göra åt än ett totalt isoleringsbyte i vindsbjälklaget. När den utdömda isoleringen är borttagen ska själva bjälklaget mögelsaneras med lämplig metod och om det behövs även avfuktas, innan ny isolering läggs. Kontrollera samtidigt att det inte kommer upp mycket fukt från bostaden till vinden. Detta kan förhindras genom förbättrad inomhusventilation och genom att sätta byggfolie mot vindsbjälklagets undersida, d.v.s. mot den varma sidan av bjälklaget. Att sätta byggfolie är omständligt och dyrt att genomföra när man också måste riva ner och ersätta innertaket i bostaden. En billigare lösning och definitivt säkrare alternativ till att öka ventilationen i bostaden och sätta byggfolie är att installera en avfuktare på vinden samtidigt som ventilationen till vinden stängs igen helt. När vi i detta fallet talar om ökad ventilation av bostaden menar vi att om det redan finns god ventilation som motsvarar att kunna ventilera ut det mesta fukttillskottet som de boende producerar finns inte heller anledning att slänga ut pengarna på dyra ventilations- och värmeåtervinnings- aggregat. Kontrollera att fukt från bad- dusch- och tvättutrymmen etc. avfuktas och ventileras ut på ett bra sätt. Möglet ifråga tyder på att problem med för mycket fukt finns. Därför rekommenderar vi förutom byte av isolering samt sanering också installation av avfuktare.

Det luktar unket nästan som urin på vår vind särskilt in på senare delen av hösten. Vi kan inte se något mögel även om vi som ni tipsar om lyser med ficklampan direkt mot taket och sedan låter släpljuset vandra ut med taket. Var kan lukten komma från?

Alla arter av mögel syns inte. Det finns “osynliga” mögelbakterier som luktar mycket illa. Fuktig och/eller mögelangripen isolering kan lukta precis som ni beskriver. Lukten är ett tydligt tecken på att det någonstans är eller har varit för fuktigt i ert hus, troligtvis på vinden. Ta luktprov på isoleringen genom att ta en rejäl näve med isolering från olika ställen och djup och stoppa dessa prover i varsin fryspåse som viras in i aluminiumfolie. Ta med proverna och låt någon annan lukta på dessa, någon som inte varit i ert hus på några dagar. Fuktmät också med fuktkvotsmätare i råspont, takstolar samt i vindens bjälklag för att utröna om det rör sig om fuktproblem. Observera att fuktkvotsmätningen inte kan utföras under varmare årstid när vinden är relativt torrare. Ett tips till är att lysa med en blå diodlampa mot materialet på vind för att lättare kunna se ev. mögel. En annan anledning till urinlukt kan vara urin från möss som tar sig in i huset under kallare delen av året. Denna typen av lukt kan också komma från isoleringen i väggarna och vandra via ventilationen av brädfodringen upp på vind.

Har ni någon manual för hur man själv installerar vindsavfuktare?

Det var bra att du frågade för fullständig installationsanvisning har vi inte tidigare haft. Nu är sådan presenterad gällande lämplig sorptionsavfuktare. Läs mer under sidan Acetec EvoDry PD+ på vind – Vindsavfuktare installation.

Vi har konstaterat att mögelangreppet på våran vind kunnat spridas ner till bostaden genom otätheter. Vindsmöglet är nu sanerat men vi reagerar med andningsbesvär och ögonkli troligen därför det kommit ner. Hur går vi bäst vidare?

Det är vanligare att mögelskada sprids nerifrån husens grundläggning och uppåt, men ibland händer det så som ni säger, att möglet kommer ned från vinden och kontaminerar inomhusmiljön. Då gäller det att grundligt utföra sanering och städning av i princip allt man har inomhus. Allt från kläder till möbler och byggnadsmaterial brukar vi rekommendera att man adekvat åtgärdar. Har sammanfattat mer om detta på sidan: Mögelskada i hus – Vad gör man med möbler, kläder etc.

Uppdaterad 2020-02-07

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4.6 / 5. Antal röstande 5

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Filter Corroventa CTR 500TT 3st
Filter Acetec 6H 18 x 16 (Äldre modell)

 

Rekommenderat är att byta filter på Acetec EvoDry 6H avfuktare var sjätte månad. I annat fall om man väntar längre än så med filterbytet, kan avfuktningskapaciteten samt avfuktarens livslängd bli försämrad och förkortad.

Storlek 18 x 16,5 cm

Läs mer »
Dantherm CDF 10 avfuktare

Avfuktare Dantherm CDF 10 är avsedd för väggmontering. Lämpar sig i uppvärmda utrymmen.

Finns i uförande med vit- eller gråfärgad frontplåt.

Tillval av vattentank kan göras, vilken monteras i nederkant av avfuktaren. Se bild och tillbehör nedan.

Observera att Dantherm CDF 10 är beställningsvara direkt från fabrikslagret. Därför tillämpar vi ej ångerrätt.

Läs mer »
Badrumsfläkt
Fläkt Intellivent 2.0 badrumsfläkt

Intellivent 2.0 är en uppdaterad variant av den ursprungliga badrumsfläkten som Fresh rönte stora framgångar med. Prestandahöjning har skett med uppgraderad tystare fläktmotor och det är nu ännu enklare att rengöra genom löstagbart fläkthjul.

Vid köp av två Intellivent ges rabatt. Gör val nedan.

Läs mer »
LFS-25 Krypgrundsisolering för isolering av krypgrund

Krypgrundsisolering LFS-25 är ämnad att läggas över byggplast i krypgrund. Fungerar som passiv avfuktare och hjälper även befintlig avfuktare att lättare klara av avfuktningen.

Frakt beräknas utifrån t.ex. Eniro vägbeskrivning. Fraktkostnad räknas upp till 50, 100 eller över 100 mil från Halmstad. Vi kontrollerar din beställning och korrigerar pris om fel val gällande fraktsträcka gjorts. Kontakt tas innan ev. korrigering.

Vid ångrat köp av produkten betalar kunden returen, retur kostnaden är individuell och baseras på hur lång retur sträckan är. Isoleringen returneras som styckegods som inte är staplingsbart vilket gör att kostnaden blir hög, ca pris exempel på retur per isoleringsrulle 1800kr till 5000kr beroende på hur lång sträcka isoleringen ska returneras.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen