Ouppvärmda rum dåligt för krypgrund och vind

5
(3)

Följande information avser delvis hus där isoleringen är av sådan karaktär och tjocklek att värmestrålning från bostadsytorna kan värma upp krypgrunden och vinden mer eller mindre.

Med dagens klimat är våra hus allt mer beroende av uppvärmning för att fukt och mögel ska kunna hållas borta. Minskas uppvärmningen av huset så påverkas också vind och krypgrund negativt då dessa utrymmen blir kallare än annars.

Ouppvärmda rum påverkar vind negativt

Problemen med fukt på vinden gör sig mest gällande under vinterhalvåret då vinden kyls av mot den kalla rymden eftersom det sällan ligger isolering i yttertaket. För att motverka dessa problem som kan medföra vindsmögel är vindsutrymmet i allra högsta grad beroende av den värme som kommer upp nedifrån bostaden. I syfte att energispara kanske man stänger en del av rummen som angränsar mot kallvinden och samtidigt stänger av värmen eller sänker temperaturen väsentligt. Utrymmet ovanför det avstängda rummet d.v.s. vinden blir då kallare och fuktigare då kallare luft inte kan innehålla så mycket fukt som varmare luft kan. I kombination med mindre läckage av värme upp på vind kanske det också finns ventilation som takfotsventilation och gavel- samt nockventilation på vinden. Denna ventilation gör att det dras in mängder av fuktig luft, i synnerhet nu när klimatförändringen ser till att vi får allt fuktigare ute. För att kunna undvika installation av vindsavfuktare måste således uteluftsventilationen stängas till, isoleringen anpassas så att värmeläckage tillräckligt sker uppåt i vindsbjälklaget, tillräcklig uppvärmning av bostaden ske helst genom eldning i panna, braskamin etc. så att murstocken hålls varm och ger spillvärme till vinden samt att eldningen ser till att ventilera bostaden så att fuktig luft inte kommer upp på vindsutrymmet. Nackdelarna med dessa nödvändiga faktorer för att hålla vinden fukt- och mögelfri är högre energikostnader samt också sämre komfort i bostaden som blir kallare.

Krypgrund och torpargrund är också beroende av värme från bostaden

Krypgrund drabbas oftast av mögel under sommaren då utrymmet är kallare än den inkommande fuktiga sommarluften men ändå värms upp tillräckligt för att mögel ska kunna tillväxa. Det är därför bra att hålla bostaden uppvärmd under vintern så att byggnadsmaterialet ned mot krypgrunden inte blir för kallt och då inte absorberar så mycket fukt som annars. Under vintrar med milt och fuktigt väder dras nämligen likt på vinden även mycket fukt in i krypgrunden. Under sommaren ser man ofta att t.ex. fritidshus har nedrullat för fönster. Det man där inte tänker på är att varje kvadratmeter fönster släpper in värmeenergi från solen motsvarande upp till 800W. En del av denna värme går krypgrunden tillgodo. Tyvärr har det visat sig att det är mycket svårt att undvika fukt och mögel i krypgrunder även om man ser till att hålla bostaden varm. Dock hjälper det något med värme från huset, särskilt om isoleringen i golvbjälklaget inte är så tjock vilket brukar vara fallet i den äldre torpargrunden.

Isoleringen är ofta boven i dramat

Med andra ord så innebär det oftast en negativ verkan vid ökad värmeisolering eller minskad värmeavgivning mot utrymmen som krypgrund och vind. Vi går nu in i en period där energibesparing blir ett allt hetare ämne. Det formligen haglar tips över oss som talar om att det finns pengar att tjäna på att isolera och byta värmekälla. Att det inte talas om problemen som sedan uppkommer är fel och det kommer att drabba många husägare hårt. Bristen på fullständig och adekvat information tror vi beror på okunskap och från vissa aktörer undanhållande av information i profitsyfte.

Det går att energibespara fukt- och mögelsäkert med avfuktare

Att börja laborera med ventilationen till de ovan nämnda utrymmena när man ändrar på viktiga förhållanden som uppvärmning av bostaden och mängd isolering är dömt att misslyckas. Den enda säkra vägen för att undvika problem är att installera en adekvat avfuktare som ser till att fukten inte får övertaget. Att avfukta med avfuktare innebär halverade kostnader sett till att avfukta med hjälp av värme. Därför kan man genom installation av avfuktare tryggt göra huset mycket energisnålt vid tilläggsisolering och byte av värmesystem samtidigt som inomhuskomforten avsevärt ökar.

Det finns idag inga andra beprövade genvägar till ett friskt hus än tillräcklig uppvärmning och/eller avfuktning.

Uppdaterad 2019-05-26

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 3

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare

5 (2) Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare för att förhindra fuktproblem Har du problem med hög luftfuktighet, kondens, skadedjur, mögel och andra fuktrelaterade problem i din krypgrund? Då kan det vara dags att byta

Produktregister

0 (0)                 A. Acetec Sorptionsavfuktare   Acetec Evodry PD Acetec Evodry PD+ Acetec Evodry 6H Acetec Evodry 6P Acetec Evodry 12H Acetec Evodry 12P Acetec Evodry 18H

Produktexempel

Filter Corroventa CTR 500TT 3st

Filter Acetec 6 P/H 20 x 17

 

Rekommenderat är att byta filter på Acetec EvoDry 6H och 6P avfuktare var sjätte månad. I annat fall om man väntar längre än så med filterbytet, kan avfuktningskapaciteten samt avfuktarens livslängd bli försämrad och förkortad.

Storlek 20 x 17,5

Läs mer »

Dantherm CDF 10 avfuktare

Avfuktare Dantherm CDF 10 är avsedd för väggmontering. Lämpar sig i uppvärmda utrymmen.

Finns i uförande med vit- eller gråfärgad frontplåt.

Tillval av vattentank kan göras, vilken monteras i nederkant av avfuktaren. Se bild och tillbehör nedan.

Observera att Dantherm CDF 10 är beställningsvara direkt från fabrikslagret. Därför tillämpar vi ej ångerrätt.

Läs mer »
Mögel-Fri 5L dunk

Mögel-Fri

5L Saneringsvätska ifrån Jape. Mögel-Fri är effektivt mot mögel, blånad och lukt, man applicerar enkelt produkten med pensel eller spruta. Vätskan kan användas på trä, puts, betong, gipsskivor, kakelfogar etc. Åtgången är ca 1 liter till 5 kvm.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen