Silverfisk – Fukt – Ventilation – Avfuktare

5
(1)

Silverfisk kan vara tecken på fukt och fuktskada i husMånga har någon gång upptäckt silverfisk (Lepisma saccharina) eller även kallad bänksill, nattsmyg etc.  inne i något bostadsutrymme. En av anledningarna till att silverfisken finns i våra hus är att den trivs i utrymmen där det finns fukt, vanligen i badrum, kök och andra ställen med avloppsbrunn. Enstaka exemplar av silverfisk är mer att se som normalt men ett flertal, kanske även i andra rum kan vara tecken på fuktskada, m.a.o. fuktskadeindikator. En vanlig fråga är var denna skadeinsekt/skadedjur kommer ifrån, om den är farlig och vilka åtgärder man skall vidta för sanering av densamma.

Silverfisk i fuktig miljö

Silverfisken blir ungefär en centimeter lång och kan leva ända upp till åtta år. Honan kan vid tillräckligt hög temperatur och fuktighet (>70 RF%) lägga ett stort antal ägg men denna möjlighet minskar i torrare och kallare miljö. Silverfisken är allätare och livnär sig på föda som innehåller stärkelse t.ex. socker, brödsmulor, hår, mjäll men även organiska material som papper, tapeter, tyger m.m. Fuktiga miljöer som badrum där vi människor skapar en högre fuktighet ger silverfisken bättre miljö för överlevnad. I golvbjälklaget ovanför krypgrund och torpargrund kan skadeinsekten vid tillräckligt fuktigt klimat trivas samt genom springor nå upp i huset. Tidigare byggdes många hus med platta på mark där man inte skyddat mot markfukt genom underliggande isolering. Denna riskkonstruktion gör ibland att golvreglar, syll och isolering i stort sett aldrig är torrt utan håller högre fuktkvot som mögel kan gynnas av, vilket också ger näring åt silverfisken. 

I källare brukar ofta tvättstugan vara belägen. Ett av de vanligaste felen i tvättstugor är att blöt tvätt hängs upp utan tillräcklig ventilation, uppvärmning eller avfuktning, vilket skapar för hög luftfuktighet som i sin tur kan leda till mögel och därmed inomhusklimat som kan bli skadligt för hälsan. En annan faktor som ger högre fuktlast i källare är undermålig dränering. Generellt sett kan källare under vissa perioder hålla för hög fukthalt, vilket silverfisk och andra insekter trivs med.

Avfuktare och ventilation

Avsaknaden av tillräcklig ventilation och/eller avfuktare kan medföra fuktskada som gagnar silverfisken. För att komma tillrätta med problemet är badrumsfläkt Fresh Intellivent 2.0 en fungerande lösning. Badrumsfläkten känner av utrymmets fuktnivå och ventilerar automatisk ut den fuktiga luften tills rätt klimat i badrummet nås. Denna lösning kan även användas för att komma tillrätta med problem i tvättstugor med förhöjda fuktvärden. En annan lösning är att använda sig av avfuktare som förutom att hålla fukten stången även torkar tvätten snabbare och ger ett torrare klimat där silverfisken och andra skadeinsekter har svårare att överleva. I krypgrund kan man med fördel installera avfuktare för att få bukt med fuktproblemen.

Sanering av silverfiskar

Förutom att ha bra uppsikt över husets fuktkänsliga delar, ventilera och avfukta är renhållning viktig så det inte bildas avlagringar av tvål, matrester, hårrester m.m. i och omkring avlopp. Dessa kan regelbundet på ett miljövänligt sätt rensas genom att sköljas igenom med kokande vatten, sedan hälls en liten skvätt klorin i. Springor mellan golv och vägg m.fl ställen kan tätas med silikon eller annan fogmassa så silverfiskarna inte finner för rengöringen svåråtkomliga gömställen. Andra skrymslen dammsuges. Förvaring av böcker, tidningar och smutstvätt ska undvikas där det är fuktigt. Tänk på att smutsig tvätt kan vara “tillräckligt blöt och näringsrik”. Sanering av silverfisk utförs med kommersiella bekämpningsmedel eller med vitvinäger, rödcederolja samt vissa eteriska oljor, vars ångor silverfisken (och mögel) inte alls trivs med. Tänk på att rödcederolja och eterisk olja kan vara sensibiliserande och allergiframkallande, i synnerhet för barn och de som är känsliga för främmande eller starka lukter, använd sparsamt och helst inte i sovrum eftersom man vistas många timmar där. Sanering av själva silverfiskarna är inte att se som åtgärdande av den eventuella fuktskadan och förekomsten av mögel i huset.

Observera att silverfisken inte kommer in via avloppen. Den finns i naturen och kan även följa med då vi handlar saker till hemmet.

Silverfiskar ses vanligen kring avloppsbrunnar i kök, badrum och källare. Där hittar de mat i form av brödsmulor, hudavlagringar, damm, pappersbitar m.m.

Uppdaterad 2019-05-27

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare

5 (2) Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare för att förhindra fuktproblem Har du problem med hög luftfuktighet, kondens, skadedjur, mögel och andra fuktrelaterade problem i din krypgrund? Då kan det vara dags att byta

Produktregister

0 (0)                 A. Acetec Sorptionsavfuktare   Acetec Evodry PD Acetec Evodry PD+ Acetec Evodry 6H Acetec Evodry 6P Acetec Evodry 12H Acetec Evodry 12P Acetec Evodry 18H

Produktexempel

CDT kran

CDT avfuktare kan kompletteras med denna nippelförsedda kran, vilken monteras på vattentanken för enkel tömning/kontinuerlig självdränering.

Läs mer »
Undertrycksfläkt LFS

Undertrycksfläkt LFS för ventilation av krypgrund

Med undertrycksfläkt LFS-125EC ser man till att minimera risken för att lukt, skadliga ämnen från t.ex. mögel eller träskyddskemikalier transporteras från krypgrund upp i bostaden. Undertrycksfläkten kompletterar avfuktare likt de i Acetec sortiment.

Ingående produkter i fläktpaketet.

  • Fläkt
  • Sladd /stickkontakt
  • Inbyggd hastighetsreglering
  • 2st ljuddämpare
  • 2st förminskningar 125-100mm
  • 1st muff 100mm
  • Genomföringsrör 100mm
  • Väggfäste utloppsrör
  • Självborrande plåtskruvar
  • Serieinkopplingsstos 100x80x100mm (Kan anpassas efter behov)

Fläkthuset kan till skillnad från bilden här vara vitlackerat.

Läs mer »
Filter till acetec evodry pd/pd+

Filter Acetec Evodry PD-250 28 x 25

Rekommenderat är att byta filter på Acetec Evodry PD-250 avfuktare var sjätte månad. I annat fall om man väntar längre än så med filterbytet, kan avfuktningskapaciteten samt avfuktarens livslängd bli försämrad och förkortad.

Storlek 28,5 x 25,5

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen