Hösten 2019 har bjudit på långvarigt extremt fuktigt klimat. Som exempel har vår grannstad Växjö endast haft ett fåtal soltimmar under loppet av mer än en månad. Klimatet påverkar och påfrestar våra hus, i synnerhet de som är uppförda i trä och med isolering som på olika sätt kan fuktpåverkas. Där ordentlig uppvärmning med adekvat ventilation sker minskar risken för mögelskada. Dock måste värmen kunna få avfuktande effekt genom husens hela klimatskal.
Där fukten kryper in trivs mögel
Över tid drar byggnadsmaterial som kan andas till sig fukt från omgivningen. Är ångtrycket högre i luften än i materialet kommer ångtrycksskillnaden göra att materialet uppfuktas. Passeras gränsen för mögeltillväxt dröjer det inte så länge innan mögelskada är ett faktum. Detta naturliga fenomen ses i synnerhet i hus som inte värms upp tillräckligt. Därför är skadebilden vanlig att finna t.ex. i sommarstugor som tillåts stå kallställda, i hus och fastigheter som är så välisolerade att värmen inte kan göra nytta ut i hela klimatskalet, likt i nollenergihus samt moderna villor där energibesparingsnormer uppfyllts via tjockare skikt av isolering etc..
Två riskkonstruktioner som skvallrar om att hus inte klarar sig bra utan tillräckligt värmetillskott är krypgrund och vind. Krypgrunder far mest illa om sommaren då utrymmet är svalare än uteluften. Inkommande rikt fuktbärande luft höjer i krypgrunden den relativa fuktigheten varvid byggnadsmaterialet absorberar till den punkt där det blir mättat. Redan innan dess är det vanligt att kondens sker på ytorna, likt på bilden i detta inlägg. Det utspelar sig när varmare fuktrik luft möter en svalare yta eller föremål, t.ex. ett kallt ölglas en vacker sommardag.
Husets vind är till skillnad från krypgrunden mer fuktutsatt under höst, vinter och vårvinter. Under hösten, såsom under detta år, fuktas vinden upp kraftigt. Särskilt när solen inte tittar fram och värmer upp. Då temperaturen ute faller kommer den relativa fuktigheten på vinden öka, samtidigt som kondens kan fälla ut mot köldbryggorna, de material som närmast angränsar till uteluften. Resultatet blir såväl i krypgrund som på vind till sist synlig mer eller mindre påtaglig mögelskada med dess ofta tillhörande lukt.
Men vi ventilerar ju
Fuktmättnad och kondensering
Hur bra var denna sida?
Klicka på en stjärna för att rösta
Sammanlagd ranking 1 / 5. Antal röstande 1
Inga röster än. Bli först med att lägga din röst