Kombinerad avfuktare och infraröd värme

0
(0)

Vid vattenskada tar det ofta lång tid för en mindre avfuktare av kommersiell typ (inriktad mot den breda konsumentmarknaden) att torka ut. Samtidigt kan det ibland i större lokaler vara svårt att utföra riktad avfuktning. Avfuktningsanläggningar med behövd högre kapacitet kan vara mycket dyra att hyra, för att inte tala om inköpskostnaden. Här berättar vi mer om alternativet avfuktning i kombination med infraröd värme.

Hur infraröd värme avfuktar

Infraröd värmare kan agera avfuktareInfraröda värmare är vanliga på balkonger och i inglasade altaner för att förlänga sommarsäsongen och göra svala kvällar samt nätter behagligare. Den infraröda strålningen som avges av speciella qvartslampor hettar inte direkt upp luften utan primärt det föremål eller den yta som bestrålas. Just detta fenomen kan man med fördel dra nytta av för att avfukta olika delar i fastigheter som utsatts för vatten. Då ytan som bestrålas värms upp “dras” djupare liggande vattenmolekyler ut ur materialet, där den kompletterande avfuktaren som placerats i närheten ser till att avlägsna fukten. Det hela handlar om att utnyttja vattenångans förmåga att utjämna sig från högre till lägre ångtryck. Den infraröda verkan på t.ex. ett golv är sådan att fukten strävar efter vandra utåt och uppåt till varmare (läs relativt sett torrare) område.

Det går också att tina upp frusen betong och under tunnare platta lyftande tjäle med metoden.

Snabb avfuktning motverkar mögel

Ett vanligt problem då avfuktning sker långsamt och drar ut på tiden är att mögel och dålig lukt kan bildas. Den infraröda värmen ser rätt använd till att kraftigt hämma möjligheten för mögel att gro och vidareutvecklas samtidigt som mögel i regel inte gror under en rejäl kombinerad uppvärmnings- och upptorkningsfas. För att ytterligare hämma möglets möjligheter att bildas kan man också sätta in en oxiderande och neutraliserande luftrenare såsom AirSteril. Behovet av mögelsanering under eller efter avfuktningen kan undvikas genom dessa åtgärder.

Risker med infraröd avfuktare

Man bör ha nödiga kunskaper kring både fuktteori samt byggnadsteknologi innan projekt avfuktning sätts igång med infraröd värmare. Att enbart bruka infravärme kan medföra att fukten flyttas från ett ställe till annat, då särskilt dit där det är  kallare, till något man kallar köldbryggor. Uppnås daggpunktstemperaturen fälls kondens ut mot de kallare områdena dit vattenångan från avfuktningsstället når. Är det sett till absolut fuktighet torrt i luften utomhus kan ventilation och värme ersätta själva avfuktaren (kondensavfuktare eller sorptionsavfuktare) i detta projekt.

Mest lämplig är metoden för att avfukta konstruktioner av betong, såsom väggar och golv. Att rikta den infraröda strålningen mot ett innertak kan i vissa fall leda till att fukt leds uppåt via värme och konduktion. Värms en vägg med inre håligheter och luftspalter upp kan fukten istället för att “dras” utåt följa med de varmare luftrörelserna inuti väggens håligheter. Viktigt är även kännedom om att värme i mer lagom mängd samt fukt kan ge ett alldeles ypperligt tillfälle för mögel att etablera sig. Risken finns med andra ord att skapa ett lindrigt bastuklimat om fukten inte kan komma ut från skadan. Vägg- och golvkonstruktioner av trä bör först friläggas från inre väggskivor och ev. byggplast samt “ovangolv” om infraröd avfuktning ska brukas.

I våtutrymmen såsom badrum finns oftast tätskikt mot väggar och golv. Där lämpar sig inte bruk av infrateknologin då fukten inte kan komma ut ur det underliggande vattenskadade materialet.

Den infraröda enheten bör inte placeras för nära avfuktningsområdet p.g.a. risk för brand, i synnerhet inte om om byggnadsmaterialet kan vara antändbart vid högre temperaturer.

Möbler och andra känsliga föremål bör avfuktas långsammare då sprickbildning och färgflagning kan förekomma vid upphettning och för snabb avfuktning.

Här finnes olika typer av avfuktare som kan kombineras med infraröd värmare.

Ekonomi gällande avfuktning med infravärmare

En infravärmare är inte billig i drift. De vanligtvis sålda kan dra upp till ca. 3000W per timma. Dock kan den totala kostnaden för avfuktningen bli billigare vid en kombinationslösning sett till att köpa eller hyra in större industriella avfuktare. Det kan även löna sig i fall där fastigheten måste brukas dagligen och veckovis för att inte ekonomiska förluster ska uppkomma. Möjligheterna för riktad avfuktning ökar. Mindre komplicerade förarbeten gör sig gällande vilket ger färre antal arbetstimmar. Det kan leda till bättre ekonomi som i vårt tycke direkt ska kunna gå kunden tillgodo när det är ett företag som utför arbetet med avfuktningen.

Uppdaterad 2019-05-14

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare

5 (2) Byt ut trasig eller äldre krypgrundsavfuktare för att förhindra fuktproblem Har du problem med hög luftfuktighet, kondens, skadedjur, mögel och andra fuktrelaterade problem i din krypgrund? Då kan det vara dags att byta

Produktregister

0 (0)                 A. Acetec Sorptionsavfuktare   Acetec Evodry PD Acetec Evodry PD+ Acetec Evodry 6H Acetec Evodry 6P Acetec Evodry 12H Acetec Evodry 12P Acetec Evodry 18H

Produktexempel

Fuktmätare hygrometer

Fuktmätare TFA Funk Thermo hygrometer med tre fjärrsensorer

TFA Funk Thermo hygrometer som i förhållande till andra likvärdiga fabrikat har flera fördelar. Via tre stycken sändare, vilka vi kallar fjärrsensorer, sänds värden gällande fukt och temperatur till basenheten som man kan placera inomhus för lätt övervakning. Vid fri sikt kan sensorerna sända upp till 100 meter. Det innebär att man lättare kan hålla koll på klimatet i på hustomten fristående byggnader, krypgrund, vind, källare, garage med flera. Hygrometern är kompatibel med tillbehöret TFA Weatherhub.

Läs mer »

Luftrenare PCO Airguard (Nya)

Äldre modell av luftrenare PCO-AirGuard, alla är nya och i enlighet med andra luftrenare har dessa också katalysatorplattor.

Fotokatalytisk Luftrenare Enheten levereras med lampa. Enheten använder sig av en liten fläkt som drar in luft förbi UVC-Lampan och blåser ut på motsatt sida.

Luftrenaren är lämplig att använda till bilen, båten, husvagnen, garderoben el. liknande utrymmen.

Detta är föregångaren till Airsteril AS-430

Vill du veta mera https://www.lfs-web.se/produkt/luftrenare-airsteril-as-430

Läs mer »
Avfuktare sorptionsavfuktare Acetec EvoDry 24H

Acetec EvoDry 24H sorptionsavfuktare med hög kapacitet

Svensktillverkad    Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

Acetec EvoDry 24H är en kraftfull och energisnål avfuktare som är speciellt ämnad för svalare till kalla utrymmen.

Sorptionsavfuktaren är i serien EvoDry det aggregat med högst avfuktningskapacitet.

24H lämpar sig mycket bra till större krypgrund, vind, källare, garage, lager m.m.

Vi ger kostnadsfri installationssupport via mail och telefon.

t-koppling-avfuktare
Förgrening till avfuktare

OBS! Avfuktarens utblås är 125mm, lägg till förgrening till avfuktare Artnr. 900044 här så du kan koppla på 2st 100mm slangar.

Filter till avfuktare

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen