Search

Mögel i kyrkorgel kyrkoorgel orgel fukt kyrka

0
(0)

Det finns inget som specifikt kan kallas kyrkomögel. Mögel kan precis som i våra hus, villor och fastigheter i övrigt börja växa i kyrkans orgel, kallad kyrkorgel eller ibland kyrkoorgel varvid vi väljer den första benämningen i fortsatt text.

En vacker kyrkorgel

Jag kommer ihåg vilken fin känsla det var att vid skolavslutningarna lyssna till kyrkorgelns toner och få stämma sång därtill. Idas sommarvisa var den givna favoriten. Året före starten av Ljungby Fuktkontroll arbetade jag som pedagog på skola där en åttaårig sångfågel fick sjunga solo i byns kyrka ackompanjerad av en duktig organist. Orgeltonerna, pojkens ovanligt starka, glasklara och tonsäkra röst fick mig att blunda och bara njuta. Det kändes både varmt, behagligt och svävande samtidigt som gåshud av njutning vid vissa högre sångpartier uppstod. Det är inte många tillfällen som gått upp mot denna upplevelse. Inte hade jag som liten tänkt på att senare i livet få möjlighet att arbeta för att förebygga och sanera fukt samt mögel i just kyrkor och kyrkorglar.

Varför mögel

Hur mögel kan finnas i kyrkorgel har initialt en enkel förklaring som handlar om tillkommande fukt och väntande mögelsporer. Orglar är olika stora och i de större finns ett invändigt smärre rum vari mikroklimat kan bildas, d.v.s. ett klimat som skiljer sig från kyrkans övriga. Orgelns klaviatur kräver tillskott av luft som via luftbälg vanligtvis tas från kyrksalen, sakristian, vapenhuset eller direkt utifrån. Ett förhållande som kan skapa ökad luftfuktighet och kondens i kyrkorgeln är då man inför nyttjande av kyrkan går från mer kallställt klimat till snabbt uppvärmt, ofta benämnt intermittent uppvärmning. Den i kyrksalen allt varmare luften drar till sig fukt från kyrkobyggnad, golv, mattor, andra textilier och inventarier etc. Då luften inkommer orgeln kyls densamma ned då kyrkorgeln totalt sett inte hunnit värmas upp utan fortfarande i delar och detaljer är en köldbrygga. Ökad luftfuktighet kan också bero på att utifrån inventilerad luft är för fuktig sett till förhållandet i kyrkorgeln. Ytterligare faktor är att det från t.ex. krypgrund eller vind via otätheter kan tillkomma fuktig luft samt eventuellt mögelsporer och bakterier.

Kyrkorgel invändigt

Mögel inne i kyrkorgel
Synen här är inte ovanlig. Min kollega Tomas hade kameran med sig vid inspektion i en kyrkorgel med riklig tillväxt av mögel. Möglet syns tydligt som ett vitt ludd.

Just i denna orgel fanns angrepp utspritt på såväl pipverk, regerverk och traktur m.m. Se också bilderna nedan.

Väl värt är att förebygga dessa kostsamma angrepp av mögel. En aspekt är att orgelrenovering är dyr samtidigt som renoveringen är tidsödande och därmed hindrar bruk av orgeln.

Fuktrörelser

Möglet är utbrett inne i kyrkorgeln
Fuktrörelser i orgelmaterial som har förmåga att binda eller absorbera fukt gör förr eller senare att orgeln blir svårspelad eller ospelbar. Marginalerna för materialrörelse är inte så stora och det kan räcka med de naturliga variationer som ges mellan olika årstider. Problemet brukar sägas vara att det blir för torrt, men istället bör det vara tvärtom att problemen egentligen uppstår p.g.a. fuktrörelserna då trädetaljer fuktsväller och sedan då det blir torrare återigen ändrar form.

Hälsoaspekt – Försiktighetsprincipen

Mögel blåses vid spelning ut från kyrkorgel till kyrksalen

Vad händer då kyrkorgeln är full av mögel och organisten börjar spela? Möglets metaboliter som sporer, mögelgift, peptider, enzymer, gaser, alkoholer m.m. kommer att blåsas ut i kyrksalen och kontaminera luften som besökarna inandas. Då ett för mögel gynnsamt mikroklimat bildats i kyrkorgeln kan det röra sig om avsevärda mängder patogener och allergener som tillförs. Med de senare rönen kring mögel och fuktskada i övrigt vet vi att det verkligen kan påverka oss människor illa, i synnerhet barn eller de som av någon anledning är känsliga. Som exempel kan astma förvärras eller i värsta fall utvecklas vid tillräcklig exponering. I bl.a. Arbetsmiljöverkets Föreskrifter (AFS) och Miljöbalken ses och regleras detta som en potentiell hälsofara. De för verksamheten ansvariga har t.ex. att följa Miljöbalkens Försiktighetsprincip, vilken kan utläsas så att orgelspel inte kan vara tillåtet då man upptäckt möglet i kyrkorgeln. Situationen kan också bli sådan att kyrkan måste stängas innan mögelsanering utförts. Dessutom måste Lag om Kulturminnen (1988:950) följas.

Det är inte enbart mögel som följer i fuktens spår. Korrosion av piporna kan förstöra dessa. Skadedjur och insekter kan trivas bättre i fuktigt virke som också via fuktrörelserna har en tendens att spricka. Färg kan flagna.

Kyrkorgelproblemen kan i stort förebyggas med hjälp av antingen avfuktare eller uppvärmning jämte komplettering med den fotokatalytiska luftrenaren AirSteril. Välkommen att höra närmare med oss för bästa skräddarsydda lösning.

Uppdaterad 2020-02-05

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Avfuktare Acetec EvoDry 30 Pro
Avfuktare EvoDry 30 Pro från Acetec

Svensktillverkad    Acetec tillverkar avfuktare för t.ex. krypgrund och vind

EvoDry 30 Pro är utvecklad för effektiv avfuktning speciellt i svalare utrymmen. Sorptionstekniken är uppbyggd enligt beprövad teknik med svenskt patenterat sorptionsmaterial. Konstruktionen med inbyggd styrutrustning är planerad för låg vikt, enkelt underhåll och lång livslängd.

Avfuktaren är byggd med ram och plåtar av aluminium. För bästa kapacitet är 30 Pro isolerad med 30 mm mellanliggande isolerskikt. Fläktarna är av s.k. lågenergi EC-typ och är fullt ställbara via den trådlösa touchpanelen och systemet kallat EvoControl. För enkelt handhavande, filterbyte och kontroll finns inspektionslucka på båda långsidorna av sorptionsavfuktaren. Två stycken filter för regenereringsluft och processluft ingår.

Läs mer »
Nisolex Krypgrundsisolering
Nisolex Krypgrundsisolering – Isolering för krypgrund

Krypgrundsisolering för läggning utan byggplast alternativt ovanpå byggplast i krypgrund. Nisolex Krypgrundsisolering används som passiv avfuktare och även för att utestänga radon.

Frakt beräknas utifrån t.ex. Eniro vägbeskrivning. Fraktkostnad räknas upp till 50 eller upp till 100 mil från Halmstad. Vi kontrollerar din beställning och korrigerar om fel val gällande fraktsträcka gjorts. Kontakt tas innan ev. korrigering. Normal leveranstid 1-9 vardagar.

Vid ångrat köp av produkten betalar kunden returen, retur kostnaden är individuell och baseras på hur lång retur sträckan är. Isoleringen returneras som styckegods som inte är staplingsbart vilket gör att kostnaden blir hög, ca pris exempel på retur per isoleringsrulle 1800kr till 5000kr beroende på hur lång sträcka isoleringen ska returneras.

Läs mer »
TFA Fuktkvotsmätare
TFA Fuktkvotsmätare

TFA Fuktmätningsinstrument för fuktmätning av trä och byggmaterial, t.ex. för enkel kontroll av syll eller råspont, med LED trafikljusdisplay, temperaturindikering, automatisk avstängning, bakgrundsbelysning, skyddskåpa ingår.

Läs mer »
Corroventa CTR LKV 1000XT avfuktare
CTR LKV 1000XT Corroventa avfuktare sorptionsavfuktare

Svensktillverkad

Corroventa CTR LKV 1000XT är en avfuktare av modell sorptionsavfuktare med integrerad kondensor, vattenpump och dräneringsslang.

Modellen lämpar sig mycket väl för avfuktning av lager, större lokaler som t.ex. kyrkor, samlingslokaler, källare samt till byggavfuktare och akutsanering.

Eftersom all fukt som via de kombinerade avfuktningsprocesserna avlägsnas och dräneras ut via slang slipper man i många fall dragning av rör och håltagning i väggar. Aggregatet är dessutom försett med handtag och hjul. Flexibiliteten för anpassad användning är hög, CTR LKV 1000XT ställs lätt undan då den inte ska vara i drift.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen