Sök

Mögel i barnvagn kan vara skadligt för barnet

5
(1)

Vid ett antal tillfällen har frågan inkommit från oroliga föräldrar varför mögel uppkommer i barnvagn och om det är skadligt för barnet.

Tillväxtfaktorer gällande mögel

De viktigaste tillväxtfaktorerna för mögel är näring, fukt och rätt temperatur. Trä, papper, tyg, damm, sockerarter etc. räknas som näring. I stort sett alla ej giftiga organiska material kan fungera som drivbänk. Dagens krav på att produkter ska vara giftfria har gjort att man inte längre i förebyggande syfte behandlar tyger och annat med olika typer av gifter. Delvis därför ser vi ökat antal angrepp på barnvagnar. Läs även om mögel i våra hus.

Då man är ute med barnvagnen i fuktig väderlek drar alla porösa material i denna åt sig fukt. Samtidigt tillkommer också fukt från barnet om detta är väl påklätt och varmt. Tillåts inte fukten snabbt torka ur kan mögelsporer gro redan inom ett dygn i rumstemperatur. Sätts barnvagnen lite svalare men fortfarande är fuktig tar det lite längre tid innan möglet får fäste.

Mögelsporer finns alltid i större eller mindre utsträckning i luften vi andas. Sporerna fastnar i och på olika material och väntar där på rätt klimat för grodd och tillväxt.

Vi har talat med olika tillverkare av barnvagnar, bl.a. Emmaljunga och är med dem eniga om att mögel i barnvagn inte kan skyllas på tillverkaren. Det handlar oftast om handhavandefel eller i vissa fall transportskada vilket speditören får står till svars för.

Tyvärr förekommer det på vissa forum missuppfattningar där man skyller på tillverkaren eller återförsäljaren när mögel efter kort tids användande uppkommer.

Förvaring och bruk av barnvagnen

‘Gällande de mjuka delarna som liggdelen och tyget i barnvagn så ska detta inte förvaras i ouppvärmd vind, källare, garage etc. där avfuktare inte finns. Sannolikheten är stor att det i sådana utrymmen blir för fuktigt. Mögel kan även uppkomma på det lackerade chassit. Det räcker med lite damm eller annan smuts på färgen samt fukt och rätt temperatur för att tillväxt ska kunna ske. Förvaras vagnen i bostaden ska den ställas där det är torrt och god ventilation. Snabb uttorkning av barnvagnen är det bästa då den blivit fuktig. Liggpåse och annat tas ur vagnen och hängs luftigt. Det är bra om liggdelen undertill är ventilerad då det under själva madrassen vanligen uppkommer mögel. Håll alltid dessa ventilationshål öppna med undantag vid kall väderlek så att risk för nedkylning av barnet inte finns.

Vad gör man när mögelskada är ett faktum?

Är mögelangreppet rikligt och om det går på djupet i madrass etc. så är det bäst att slänga textilierna ifråga och inhandla nytt. Då angreppet inte gått så långt eller om det bara luktar lite unket kan man tvätta klädseln i varmt vatten med mycket citronsyra eller vitvinäger i. Efter denna tvätt ska ytterligare varm tvätt ske med vanligt oparfymerat tvättmedel. Använd inget sköljmedel. Observera att blekning av färgen kan ske. Ytterligare knep är att ozonbehandla vatten med ozonaggregat och sedan tvätta med detta vatten. Ozon är mycket effektivt mot mögel och mögelgift. Vi har också i sortimentet Luftrenare AirSteril som kan användas i både förebyggande och akut syfte mot både mögel och lukt. Fläckarna som kvarstår efter tvätt kan vara omöjliga att få bort. Att använda klorin till mögelsanering är ingen god idé då det inte verkar på djupet i material samt till stor del består av vatten. Använd absolut inga saneringsvätskor som är ämnade att brukas för sanering av virke och annat material, då dessa innehåller starka gifter.

Är möglig barnvagn skadligt för barnet?

Många av varandra oberoende forskare pekar på att mögel och mögelgift orsakar allergi och astma samt kanske även cancer och möjligen bidrar till Parkinson m.fl. åkommor. Det finns ingen anledning att tvivla på dessa rön. Bättre är att vara rädd om barnet och tillse att detta inte exponeras för förhöjda halter av sporer och gifter. Läs om mögel och hälsoeffekter. Tänk också på att små barn ofta är mycket känsligare än vad vi vuxna är.

Kontrollera noga vid köp av såväl ny som begagnad barnvagn att mögel inte fått fäste i denna. Lukta och titta, lyft och vänd.

Vidare har vi tagit upp diskussion om huruvida artificiell citronsyra av mögel kan leda till allergi. Flera föräldrar har sett sina barn bli symptomfria eller bra mycket friskare sedan de försökt utesluta så mycket av den citronsyratillsatta maten och drycken så möjligt.

Uppdaterad 2019-05-20

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 5 / 5. Antal röstande 1

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Badrumsfläkt
Fläkt Intellivent 2.0 badrumsfläkt

Intellivent 2.0 är en uppdaterad variant av den ursprungliga badrumsfläkten som Fresh rönte stora framgångar med. Prestandahöjning har skett med uppgraderad tystare fläktmotor och det är nu ännu enklare att rengöra genom löstagbart fläkthjul.

Vid köp av två Intellivent ges rabatt. Gör val nedan.

Läs mer »
Filter Corroventa CTR 500TT 3st
Filter Acetec PD-250

Rekommenderat är att byta filter på Acetec PD-250 avfuktare var sjätte månad. I annat fall om man väntar längre än så med filterbytet, kan avfuktningskapaciteten samt avfuktarens livslängd bli försämrad och förkortad.

Storlek 25 x 25 cm

Läs mer »
CDT kran

CDT avfuktare kan kompletteras med denna nippelförsedda kran, vilken monteras på vattentanken för enkel tömning/kontinuerlig självdränering.

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen