Mögel i barnvagn kan vara skadligt för barnet

0
(0)

Vid ett antal tillfällen har frågan inkommit från oroliga föräldrar varför mögel uppkommer i barnvagn och om det är skadligt för barnet.

Tillväxtfaktorer gällande mögel

De viktigaste tillväxtfaktorerna för mögel är näring, fukt och rätt temperatur. Trä, papper, tyg, damm, sockerarter etc. räknas som näring. I stort sett alla ej giftiga organiska material kan fungera som drivbänk. Dagens krav på att produkter ska vara giftfria har gjort att man inte längre i förebyggande syfte behandlar tyger och annat med olika typer av gifter. Delvis därför ser vi ökat antal angrepp på barnvagnar. Läs även om mögel i våra hus.

Då man är ute med barnvagnen i fuktig väderlek drar alla porösa material i denna åt sig fukt. Samtidigt tillkommer också fukt från barnet om detta är väl påklätt och varmt. Tillåts inte fukten snabbt torka ur kan mögelsporer gro redan inom ett dygn i rumstemperatur. Sätts barnvagnen lite svalare men fortfarande är fuktig tar det lite längre tid innan möglet får fäste.

Mögelsporer finns alltid i större eller mindre utsträckning i luften vi andas. Sporerna fastnar i och på olika material och väntar där på rätt klimat för grodd och tillväxt.

Vi har talat med olika tillverkare av barnvagnar, bl.a. Emmaljunga och är med dem eniga om att mögel i barnvagn inte kan skyllas på tillverkaren. Det handlar oftast om handhavandefel eller i vissa fall transportskada vilket speditören får står till svars för.

Tyvärr förekommer det på vissa forum missuppfattningar där man skyller på tillverkaren eller återförsäljaren när mögel efter kort tids användande uppkommer.

Förvaring och bruk av barnvagnen

‘Gällande de mjuka delarna som liggdelen och tyget i barnvagn så ska detta inte förvaras i ouppvärmd vind, källare, garage etc. där avfuktare inte finns. Sannolikheten är stor att det i sådana utrymmen blir för fuktigt. Mögel kan även uppkomma på det lackerade chassit. Det räcker med lite damm eller annan smuts på färgen samt fukt och rätt temperatur för att tillväxt ska kunna ske. Förvaras vagnen i bostaden ska den ställas där det är torrt och god ventilation. Snabb uttorkning av barnvagnen är det bästa då den blivit fuktig. Liggpåse och annat tas ur vagnen och hängs luftigt. Det är bra om liggdelen undertill är ventilerad då det under själva madrassen vanligen uppkommer mögel. Håll alltid dessa ventilationshål öppna med undantag vid kall väderlek så att risk för nedkylning av barnet inte finns.

Vad gör man när mögelskada är ett faktum?

Är mögelangreppet rikligt och om det går på djupet i madrass etc. så är det bäst att slänga textilierna ifråga och inhandla nytt. Då angreppet inte gått så långt eller om det bara luktar lite unket kan man tvätta klädseln i varmt vatten med mycket citronsyra eller vitvinäger i. Efter denna tvätt ska ytterligare varm tvätt ske med vanligt oparfymerat tvättmedel. Använd inget sköljmedel. Observera att blekning av färgen kan ske. Ytterligare knep är att ozonbehandla vatten med ozonaggregat och sedan tvätta med detta vatten. Ozon är mycket effektivt mot mögel och mögelgift. Vi har också i sortimentet Luftrenare AirSteril som kan användas i både förebyggande och akut syfte mot både mögel och lukt. Fläckarna som kvarstår efter tvätt kan vara omöjliga att få bort. Att använda klorin till mögelsanering är ingen god idé då det inte verkar på djupet i material samt till stor del består av vatten. Använd absolut inga saneringsvätskor som är ämnade att brukas för sanering av virke och annat material, då dessa innehåller starka gifter.

Är möglig barnvagn skadligt för barnet?

Många av varandra oberoende forskare pekar på att mögel och mögelgift orsakar allergi och astma samt kanske även cancer och möjligen bidrar till Parkinson m.fl. åkommor. Det finns ingen anledning att tvivla på dessa rön. Bättre är att vara rädd om barnet och tillse att detta inte exponeras för förhöjda halter av sporer och gifter. Läs om mögel och hälsoeffekter. Tänk också på att små barn ofta är mycket känsligare än vad vi vuxna är.

Kontrollera noga vid köp av såväl ny som begagnad barnvagn att mögel inte fått fäste i denna. Lukta och titta, lyft och vänd.

Vidare har vi tagit upp diskussion om huruvida artificiell citronsyra av mögel kan leda till allergi. Flera föräldrar har sett sina barn bli symptomfria eller bra mycket friskare sedan de försökt utesluta så mycket av den citronsyratillsatta maten och drycken så möjligt.

Uppdaterad 2019-05-20

Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 0 / 5. Antal röstande 0

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Synd att sidan inte var användbar för dig

Låt oss förbättra denna sida

Berätta för oss vad vi kan förbättra

Lämna en kommentar

Dela vårt innehåll

Nedsatt pris på 18w-ozonfri lampa till Luftrenare

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Spara energi och hälsa med avfuktning.

0 (0)   Spara energi och hälsa med avfuktning, sänk inte temperaturen utan avfuktning. Rekordhöga energipriser gör att uppvärmning av hus och andra byggnader blir väldigt kostsamt. Europas beroende av rysk energi har lett till

Öppettider under semester

0 (0)   Vi kommer att stänga några tjänster under semestern 2022, vi har följande öppettider. Stängt v.28 – v.31 Butiken på hemsidan är öppen för beställningar Telefonsupporten har stängt. Vid behov kan du ringa

Installation avfuktare i krypgrund eller vind

0 (0) Vårt signum är att löpa linan ut tillsammans med kunden Installation avfuktare Vi uför installation av kvalitativa avfuktare producerade i Sverige av märket Acetec och Corroventa. Avfuktare som är anpassade för kallare utrymmen

Produktexempel

Ljuddämpare

Flexibel Ljuddämpare 125x600mm. Alu.

För att effektivt reducera fläktljudet från undertrycksfläkten kan man med fördel koppla till en ljuddämpare både före och efter fläktenheten.

Man uppnår då en låg ljudvolym och minskar därför möjligheten att störande fläktljud kan ta sig in i boningshuset, beroende på var man valt att installera enheten.

Läs mer »
Andningsskydd KN95 mot virus mögel bakterier och damm

Andningsskydd KN95 mot mögel virus bakterier damm

LFS Andningsskydd KN95 reducerar effektivt virus, mögel, bakterier och damm. Andningsskyddens filtreringseffekt följer riktlinjer som satts av NIOSH, National Institute for Occupational Safety and Health. KN95 motsvarar N95 och FFP2 i sortimentet nedan.

N95 står för filtrering av partiklar och aerosoler såsom droppsmitta om ned till 0,3 mikrometer i storlek. Som exempel på detta kan sägas att sporer från mögel har storlek från 1 till 100 mikrometer. Virus är vanligen mindre men bärs inte ensamma i luften, utan är vanligen fästa vid någon partikel eller liten droppe av kroppsvätska alternativt vattenmolekyl. Därför har andningsskyddet med dess 95% förmåga att reducera, god möjlighet att även fånga upp virus likt nu aktuellt Coronavirus.

Andningsskydd KN95 har god passförmåga för både man och kvinna och kan lätt vid behov sättas på. Vi rekommenderar detta skydd bl.a. vid inspektion i krypgrund och vind, samt vid installation av avfuktare i nämnda utrymmen.

Snören bakom öronen = B-Ö – Se även de mindre maskerna för Barn, med snören bakom öronen. 

 

Läs mer »

Halvmask SR 900 andningsskydd

SR 900 från Sundströms är en perfekt halvmask för skydd mot mögel och bakterier samt vissa av dess metaboliter. Används även vid sanering, likt mögelsanering, som skydd emot saneringsvätskan. Som regel gäller att skydda sig bra vid inspektion i t.ex. krypgrund, vind, källare och andra utrymmen där pågående eller torr fuktskada finns. Vi använder själva denna halvmask, andningsmask vid installation av avfuktare och sanering.

Levereras med 1 st partikelfilter P3.
Storlek M – Medium.

Läs mer »

Inlägg