Sök

Tvättstugeavfuktare – Avfuktare i tvättstuga – VAV

4
(6)

I många hus och fastigheter tvättas det mycket. Avfuktare, s.k. tvättstugeavfuktare är där det inte finns mycket god ventilation och bra uppvärmning ett måste för att huset inte ska fara illa. Här går vi igenom lite viktiga hållpunkter för att oönskad lukt inte ska sätta sig i kläderna och för att huset inte ska ta skada genom att bli mikrobiellt angripet.

Beroende på tvättmaskinens kapacitet att centrifugera och även på mängden tvätt som körs och hängs för avfuktning avges en bestämd mängd fukt till luften i tvättstugan. Detta fukttillskott måste i mer känsliga rum tas bort så fort det går. Där det finns tvättstuga i betongkällare är inte avfuktning riktigt lika viktig att uföra snabbt då konstruktionen i sig är mer fuktförlåtande än en villa i trä eller i en källare där takkonstruktion och annat består av trä. Dock måste avfuktningen ske så pass snabbt att plaggen inte börjar lukta illa.

Avfuktare och dess verkan

Det är lätt att tänka att en tvättstugeavfuktare enkelt ser till att inga dyra och icke försäkringsmässigt reglerbara skador sker. Det har lurat mer än en husägare genom tiderna sedan vi började torka tvätt inne i moderna hus. Man måste utifrån kunskap välja rätt avfuktare, både kapacitetsmässigt och utifrån vilken tvättstugetemperatur och ventilationsgrad som hålls.

Ju lägre frånluftsventilation det är i tvättstugan desto bättre avfuktare behövs. I annat fall tas fukttillskottet inte om hand tillräckligt snabbt. Fukten bärs via luftrörelser, temperatur- och tryckskillnader ut i luften och kan vandra in i byggnadsmaterial, genom springor och ställa till med stor skada, vilket ofta kan ses som mögel antingen på ytskikten eller inne i väggar och tak. Just värme gör att det kan bli ett övertryck vid tvättstugetaket då varmluft stiger uppåt och är det i innertaket inte tätt så tar sig fukten vidare genom diffusion och konvektion, som ibland kan ses om man inspekterar en vind. Ligger tvättstugan i källare kan fukten bl.a. tränga ut mot syllarna som ofta är kallare och där ge mögeltillväxt.

Tvättstugetemperaturen är viktig av flera aspekter. Viss värme krävs för att fukten innan kläderna börjar lukta muggigt lämnar dessa genom att övergå i ångfas. Om vi tittar på själva avfuktaren så finns det sådan som är anpassad att arbeta som bäst i högre temperaturer och dessa är vanligast förekommande på marknaden. Skulle man sänka rumstemperaturen till under 20 grader eller ännu lägre tappar dessa avfuktare kallade kondensavfuktare succesivt avfuktningskapacitet och hinner därför inte med avfuktningsbehovet, tillräcklig verkan uteblir. Värme behövs också för att minska effekten av de köldbryggor som kan finnas i husets skal. Fukt som “läcker” ut i husets skal kan inte avfuktaren i tvättstugan ta hand om, mer än under väldigt gynnsamma förhållanden. 

Slutkläm

Det går att fortsätta diskussionen kring tvättstugeavfuktare och bryta ned allt i detalj, precis så som vi fukttekniker gillar att göra, men det är kanske inte så intressant för de flesta andra, som bara vill att tvätten ska torka och huset ska fortsätta vara friskt. Sidan avrundas därför här med vad som är av största vikt.

Frånluft ska finnas tillräckligt för att det ska skapas undertryck så tvättstugefukt inte kan komma in i andra rum eller via luftläckage komma ut i huskonstruktionen. Ventilationshål i väggen utan fläkt löser inte alltid den biten. Tvärtom kan det vid tillfällen då vinden ligger på istället blåsa inåt så att ett övertryck uppstår. Till väl fungerande ventilation behövs fläkt, med andra ord mekanisk frånluftsventilation. Antingen löses det med ett för hela huset centralt ventilationsaggregat eller kan badrumsfläkt som Intellivent 2.0 sättas att självstyrande öka ventilationen då för hög rumsfuktighet via badrumsfläktens inbyggda hygrostat detekteras.

Avfuktaren får inte vara för klen, särskilt inte om man tvättar ofta och mycket. Det duger sällan att köpa en avfuktare för tusenlappen. Räkna med att det kostar mellan 2.500 och 6.000 kronor för ett ordentligt aggregat som säkerställer att lukt inte p.g.a. för dålig kapacitet sätter sig i kläder eller hus. Ju mer som tvättas och hängs för tork desto mer värme, ventilation samt större avfuktare behövs.

Vi har även skrivit samman en text som berättar om varför mögel och lukt är ett fenomen i tvättmaskin och hur man åtgärdar detsamma.

Ett annat sätt att komma runt uppfuktning av hus och tvättstuga är att använda rätt typ av torktumlare eller torkskåp som också dessa kan benämnas ingå i begreppet tvättstugeavfuktare. Även här finns en del att tänka på.

Att endast värma och ventilera ut är idag med de höga energisparkraven och energikostnaderna inte att rekommendera. Det hör en svunnen tid till. Bra balans mellan de tre olika systemen behövs. Detta kallar vi “VAV”, värme – avfuktare – ventilation. Just detta begrepp kan stöpas om och utformas skräddarsytt t.ex. till en större källare med olika rum som alla behöver avfuktare. Mer om det under; Avfuktare i källare – Viktigt med placering och ventilation.

2013-06-16
Uppdaterad 2020-11-04

Picture of Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB
Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

Hur bra var denna sida?

Klicka på en stjärna för att rösta

Sammanlagd ranking 4 / 5. Antal röstande 6

Inga röster än. Bli först med att lägga din röst

2 reaktioner på ”Tvättstugeavfuktare – Avfuktare i tvättstuga – VAV”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela vårt innehåll

Snabba Leveranser

Nya Sidor

Produktexempel

Hastighetsreglering till LFS Undertrycksfläkt
Extern hastighetsreglering till Undertrycksfläkt

Denna externa hastighetsreglering är främst ett tillbehör till undertrycksfläkt. Fläkten har ursprungligen en inbyggd hastighetsreglering. Dock kan det vara praktiskt att kunna styra varvtal och därmed undertryck från annat ställe än där fläkten installerats. Reglerdonet får monteras av privatperson då det är 10 V och inte kräver extern strömkälla för att kunna drivas.

Läs mer »
Filter Corroventa

 

Passar följande avfuktare:

  • CTR 300TT
  • CTR 300TT2
  • CTR 150XT
  • CTR 300XT
  • CTR K100XT
  • CTR LKV1000XT
  • CTR K150XT

Vi köp av avfuktare och 20 st filter i samma beställning ges rabatt om 205kr. Rabatten visas i varukorgen.

Läs mer »
Acetec EvoDry RCF+
Acetec EvoDry RCF 20+

Avfuktaren EvoDry RCF 20+

Sorptionsavfuktare som passar bra till avfuktning i krypgrund, kallvind, källare, garage, och förråd. Den är precisionsskapad för att avfukta optimalt i  utmanande förhållanden och bibehålla ett bra fuktklimat i olika utrymmen. Acetec EvoDry RCF 20+ med högtemperaturskydd, PLUS-funktionen gör att avfuktaren efterföljer de brandskyddsregler som satts vid nybyggnation och renovering

 

Läs mer »
Woods SW59FX avfuktare med hög avfuktningskapacitet

Äntligen har vi fler svensktillverkade avfuktare att erbjuda. Här Woods SW59FX med mycket hög avfuktningskapacitet i varmare rum, likt tvättstuga, torkrum, källare, lager m.fl. lämpliga applikationer. Avfuktaren är såväl som lättstyrd via två vred för fläkthastighet och hygrostat, även sett till storleken lättflyttad då den är utrustad med hjul och handtag. Antingen droppar kondensatet ned i tanken eller leds ut via slang.

Läs mer »
Andningsskydd KN95 mot virus mögel bakterier och damm
Andningsskydd KN95 mot mögel virus bakterier damm

LFS Andningsskydd KN95 reducerar effektivt virus, mögel, bakterier och damm. Andningsskyddens filtreringseffekt följer riktlinjer som satts av NIOSH, National Institute for Occupational Safety and Health. KN95 motsvarar N95 och FFP2 i sortimentet nedan.

N95 står för filtrering av partiklar och aerosoler såsom droppsmitta om ned till 0,3 mikrometer i storlek. Som exempel på detta kan sägas att sporer från mögel har storlek från 1 till 100 mikrometer. Virus är vanligen mindre men bärs inte ensamma i luften, utan är vanligen fästa vid någon partikel eller liten droppe av kroppsvätska alternativt vattenmolekyl. Därför har andningsskyddet med dess 95% förmåga att reducera, god möjlighet att även fånga upp virus likt nu aktuellt Coronavirus.

Andningsskydd KN95 har god passförmåga för både man och kvinna och kan lätt vid behov sättas på. Vi rekommenderar detta skydd bl.a. vid inspektion i krypgrund och vind, samt vid installation av avfuktare i nämnda utrymmen.

Snören bakom öronen = B-Ö – Se även de mindre maskerna för Barn, med snören bakom öronen. 

 

Läs mer »

Inlägg

Rulla till toppen